Crna kronika

Na području Sinja nad 77-godišnjakom završena kriminalistička istraživanja i oduzeta veća količina različitog oružja i streljiva

Oduzeta veća količina različitog oružja i streljiva

Policijski službenici Policijske postaje Sinj dovršili su više kriminalistička istraživanja vezano uz nedozvoljeno posjedovanje oružja  i neovlašteno posjedovanje oružja.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno da je ostvario obilježja kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naredbe suda,  obavljena je pretraga tijekom koje je oduzete dvije automatske puške sa sedam pripadajućih spremnika, sedamsto pedeset i dva komada vojnog streljiva, tri tromblonska streljiva, jedna poluautomatska puška s pripadajućom  cijevi i bajunetom, jedna lovačka puška s dvije skraćene cijevi, sedamnaest komada lovačkog streljiva, dvije  kubure, te četrdeset i dva komada pištoljskog streljiva. Protiv 77-godišnjeg muškarca biti će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada  i nabavljanje oružja.

 

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena je prijetnja,  dvije računalne prijevare, prijevara, oštećenje tuđe stvari, tri krađe i požar.

U posljednja 24 sata evidentirano je pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Također, provedeno je i istraživanje nad 64-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je  ostvario obilježja kaznenog djela. U sklopu pretrage koja je provedena temeljem naloga suda, policijski službenici su oduzeli automatsku pušku s osam pripadajućih spremnika, jednu cijev avionskog mitraljeza,  četiri spremnika za strojnice, više komada streljiva i dijelove automatske puške. Protiv 64-godišnjaka nadležnom općinskom državnom odvjetništvu biti će podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja.

 

Nadalje, dovršeno je istraživanje i nad 54-godišnjakom za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Naime, tijekom pretrage koja je provedena temeljem naloga suda oduzeta je poluautomatska puška, lovačka puška sa kombiniranim, zračna puška i različito streljivo. Protiv 54-godišnjaka će nadležnom općinskom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog jer je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Koristimo priliku građanima još jednom skrenuti pozornost na akciju „Manje oružja, manje tragedija“

Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo

Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

Kod muškarca pronađen i oduzet pištolj-priveden na sud

Policijski službenici Druge policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjim muškarcem kojeg su tijekom noći u ponedjeljak, 23. siječnja 2023.godine, zaustavili na ulici u Splitu. Utvrđeno je kako je 37-godišnjak kod sebe imao pištolj i smotuljak u kojem se nalazio 4,6 grama droge speed. Muškarac je doveden u službene prostorije, uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje. U službenim prostorijama od njega je oduzet pištolj, sa spremnikom i streljivom, te crna podkapa i rukavice. Nakon dovršenog istraživanja 37-godišnjak je uz optužni prijedlog priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu zbog postojanja osnovane sumnje da je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i Zakona o suzbijanju zlouporaba droga, te mu je sudac odredio zadržavanje u trajanju od 15 dana.

Oštećeni kaznenim djelom računalne prijevare

Jučer je zaprimljena prijave dvije osobe  da su  oštećeni kaznenim djelom računalne prijevare. Naime,  u prvom slučaju  oštećeni 27-godišnjak je  putem internetskog oglasnika oglasio  prodaju artikla, nakon čega mu  se obratila nepoznata osoba i pri tome ga dovela u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl tražeći ga podatke o svojoj bankovnoj kartici. Međutim, ubrzo je shvatio da je prevaren, odnosno da mu je nakon davanja podataka s računa podignut novac.

Nadalje, u drugom slučaju oštećena 37-godišnjakinja je putem internetskog oglasnika dogovorila kupnju artikla, a nakon što je kontaktirala oglašivača dala je broj svog bankovnog računa i iako nije potvrdila kupnju artikla s računa joj je podignut novac.

Vezano uz prijavljene događaje provodi se kriminalističko istraživanje.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Sumnjiče se za prijetnje

Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom i 37-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje.

Naime, spomenuti dvojac se sumnjiči da su dana 22. siječnja 2023. godine oko 11 sati u ugostiteljskom objektu u Splitu prišle 39-godišnjaku, 56-godišnjaku i 59-godišnjaku te im uputili prijetnje smrću.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje 35-godišnjak i 37-godišnjak su 23. siječnja  2023. godine predani pritvorskom nadzorniku.

Sumnjiči se za provalu na imotskom području

Policijski službenici PGP Imotski dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakinjom   provedenim zbog sumnje da je počinila kazneno djelo teške krađe. Naime, utvrđena je sumnja da je  u dva navrata tijekom siječnja 2023.g.  iz obiteljske kuće na imotskom području otuđila razne predmete. Ukupno počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 750 eura. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv nje je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button