TemeVijesti

Na Visokoj proslavljen blagdan Uzvišenja svetog križa

Na brdu Visoka (892 m) iznad Radošića 1900. godine postavljen je drveni križ – dokaz vjere i požrtvovnosti Cetinskog puka. Potom su vjernici sinjske župe 1933. u obljetnici Isusove smrti na križu i na poziv pape Pija XI. cijeloj Crkvi obnovili križ – vidljivi znak pripadnosti Crkvi i Kristu.

Župljani i fratri su 1975. godine, uz veliku muku, na leđima i magarcima, iznosili na vrh brda pržinu, cement, željezo, drvo, vodu da sagrade današnji križ na Visokoj.


I od tada svake se godine na blagdan Uzvišenja svetog križa slavi sveta misa na Visokoj. Tako je ostalo do danas. Ovogodišnju proslavu, u subotu 14. rujna 2019. predvodio je fra Antonio Mravak, župni vikar i doprefekt sjemeništaraca.

On i sjemeništarci su predmolili pobožnost križnog puta uz postavljene postaje. Oko 10.30 sati započela je sveta misa kojom je predsjedao fra Antonio uz koncelebraciju fra Joška Kodžomana, ravnatelja sjemenšta i fra Perice Maslaća, župnika.


Ovaj dan je zavjetni dan Sinja, Neorića, Dicma te dan Radošića. Križ je simbol zajedništva naše župe, uz križ smo bliže Bogu. To je nama putokaz u životu, naglasio je fra Antonio u propovijedi. U poslijepodnevnim satima slavlje je nastavljeno na Radošiću uz narodno veselje.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button