Vijesti

Nagrade učenicima programerima Osnovne škole fra Pavla Vučkovića

Završnom svečanošću koja je održana u subotu 14. svibnja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu uspješno je završena najveća šestomjesečna besplatna škola primijenjenog programiranja u Hrvatskoj – EDIT CodeSchool u organizaciji projekta ICT županija.
Riječ je o petoj generaciji polaznika koju čini više od 400 učenika iz 20-ak osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije. Svim su polaznicima dodijeljene diplome o završetku programa, a najuspješnijima među njima u šest su kategorija dodijeljene posebne nagrade (dronovi, pametni satovi, tipkovnice, miševi).
Za osnovni RIWA 1 tečaj (Razvoj inteligentnih web aplikacija) pametnim su satom nagrađeni i učenici Osnovne škole fra Pavla Vučkovića sa svojim mentorom, učiteljem informatike, Boškom Lišnićem – Luka Budimir (6. razred) i Dino Runje (7. razred) za svoj projekt „Prepoznavanje logotipa društvenih mreža” te Duje Klarić Kukuz (7. razred) i Katarina Čarić (7. razred) za projekt „Prepoznavanje gljiva”. Riječ je o aplikacijama koje korištenjem umjetne inteligencije prepoznaju sliku društvene mreže/gljive i daju više informacija o toj društvenoj mreži/gljivi.
Školu je programiranja u Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića ove školske godine pohađalo 20 učenika, a plod je njihova rada, uz nagrađena djela, nastanak još nekoliko projekata koji će biti od velike koristi u svakodnevnome životu. Tako su učenici Mihael Bilonić i Ivan Lakić izradili projekt „Prepoznavanje nogometaša”, Matej Lovrić i Ivana Vukasović-Lončar „Prepoznavanje pasmina pasa”, Marko Milanović i Ivan Ugrin „Prepoznavanje automobila”. Ivan Romac izradio je projekt „Prepoznavanje voća”, Filip Kos i Antonio Perković „Prepoznavanje geometrijskih tijela”, Antonio Petričević i Luka Ugrin „Prepoznavanje marki automobila”, Anđa Masle i Hrvoje Vučković „Prepoznavanje životinja” te Ana Vrcan i Anja Žuro „Prepoznavanje zastava”. Učenici izradom aplikacija vide opipljive rezultate svoga djelovanja, što uvelike doprinosi njihovu osjećaju svrhovitosti i vrijednosti te ih motivira na daljnje napore. Ovakvim ih se vrijednim aktivnostima od rane dobi upoznaje s razvojem web aplikacija i umjetne inteligencije programom koji je prilagođen njihovu uzrastu, a polako postaje dio svakodnevice.
Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, na završnoj je svečanosti dodjele nagrada istaknuo da je velik problem našeg IT sektora upravo nedostatak kvalificiranih IT stručnjaka, stoga je približavanje ovoga područja učenicima od rane dobi izuzetno važno pri njihovu promišljanju o vlastitim interesima i izboru budućega zanimanja.
Čestitamo učenicima Osnovne škole fra Pavla Vučkovića na vrijednim priznanjima i radovima te im želimo puno uspjeha u izradi budućih projekata!
Fotografije su preuzete s Dalmatinskog portala i Slobodne Dalmacije.

 

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button