Vijesti

Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Na području Splitsko-dalmatinske županije u prva tri mjeseca 2024.godine evidentirano je ukupno 597 prometnih nesreća, od čega je u 78 prometnih nesreća zabilježena smrtna stradavanja i teške ozlijede.

U 65 prometnih nesreća utvrđena je prisutnost alkohola kod sudionika, kod 111 prometnih nesreća uzrok je bila nepropisna i brzina.

U prva tri mjeseca ove godine policijski službenici sankcionirali su 18 192 prometna prekršaja od čega 4 204 prometnih prekršaja koji se odnose na brzinu i 1014 na vožnju u alkoholiziranom stanju, a kod  čak 113 alkotestiranih  i sankcioniranih osoba utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu viša od 1,50 g/kg.

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije radi čega apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Policijski službenici nastaviti će i tijekom vikenda provoditi intenzivniji nadzor i kontrolu prometa na cestama u cilju prevencije, ali i sankcioniranja najtežih prometnih prekršaja.

Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja  uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa,  kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu – vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikla.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button