Branitelji

Nakon 31. godine nađeni hrvatski policajci IVAN BAN i RATIMIR DRAGIĆ

https://www.facebook.com/profile.php?id=100072332684990

“Neki dan mi je prijateljica ispričala nevjerojatnu priču. Nakon 31 godinu traganja, pronađeno je tijelo njenog rođaka, hrv.policajca. I to zahvaljujući jednom Srbinu iz Australije. Bio je u posjetu rodnom Pakracu i neka baba, također Srpkinja, ali bez savjesti, povjerila mu je gdje su zakopali dvojicu “ustaša”. Čovjek je bio potresen i šokiran, otišao u policiju i prijavio lokaciju. Ekshumirali su tijela i identificirali po predmetima i slikama. Jedan od njih je hrvatski vitez- policajac Ivo Ban (1964.), položio je svoj mladi život za nas. Sutra mu je pokop, nakon 31 godinu od pogibije. Koliko medija je bilo zainteresirano za ovaj slučaj? Zauzeti su izvještavanjem lažne istorije iz Srba.
Je li netko iz vrha vlasti reagirao? Spomenuo ime.? Zašto svjedoci, koji skrivaju zločine ne odgovaraju?
Djeca su ostala bez oca, supruga bez muža. Njegov sin je obolio i umro u 23. godini. Majka i otac su umrli od tuge čekajući sina. Na žalost, nisu dočekali…ni pravdu, ni sinove ostatke.
Pitate se tko je kriv? Pa krivi smo svi mi, koji šutimo, pravimo se da ne vidimo. Da ne bi kvarili ljeto teškim temama. Imamo li uopće savjest? Jesmo li zahvalni za žrtvu tih momaka? Ili samo čekamo koncerte, roštiljanje, pivo… Netko je sve odradio, a nama naporno spominjati te teme. Vruće je… A i rodila se Alba. Modni mačak se oženio, a Severina kupila nove sandale…🤮
Kako nam može biti dobro, kad ne poštivamo ono što bi nam trebalo biti najsvetije? Kakav primer dajemo djeci i što možemo očekivati od budućnosti?!
Dragi naši Hrvatski mučenici, heroji i vitezovi svih akcija. Oluju slavimo isključivo vama u čast, u zahvalnosti za darovanu nam Domovinu. Počivajte u miru Božjem na izmučenoj i krvlju natopljenoj Hrvatskoj grudi. ✝️🕯️🌹🇭🇷

Objava Ministarstva hrvatskih branitelja:

Identificirani posmrtni ostaci dvojice hrvatskih branitelja nestalih u Domovinskom ratu

Identificirani su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a Ratimir Dragić i Ivo Ban, nestali u listopadu 1991. u Kukunjevcu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 22. srpnja 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata, na kojoj su identificirani posmrtni ostaci dvojice hrvatskih branitelja.

Identificirani su hrvatski branitelji Ratimir Dragić (1955.) i Ivo Ban (1964.), pripadnici pričuvnog sastava MUP-a nestali 11. listopada 1991. u Kukunjevcu u Požeško-slavonskoj županiji u akciji spašavanja ranjenika.

Područje nestanka pretraživano je u više navrata, a prilikom terenskog izvida tijekom lipnja ove godine pronađeni su i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci, koji su potom prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje su identificirani DNA metodom.

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri sa suradnicima, kao i predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Jasna Jug.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih hrvatskih branitelja, ministar Medved istaknuo je punu predanost Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, kao i važnost međuresorne suradnje, zaključivši kako je utvrđivanje njihove sudbine obveza svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske, a cijeli proces reguliran je Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji jamči sustavan i institucionalan pristup u sinergiji svih nadležnih tijela.

„Neumorno i predano radimo na traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, rješavanje tog bolnog pitanja za nas je prioritet, a kolika je to bol znaju samo obitelji koje traže svoje najmilije. Drage obitelji, ovo je trenutak kada prestaje vaša agonija duga tri deseljeća, vi ste danas napokon saznali istinu i vjerujem da je veliko olakšanje sad kada znate da će vaši bližnji počivat u miru,“ poručio je ministar Medved članovima obitelji identificiranih hrvatskih branitelja te izrazio nadu da će i druge obitelji koje traže svoje najmilije dočekati taj dan.

„Traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu iznimno je zahtjevan i osjetljiv proces, koji se unatoč svim našim naporima odvija sporo i teško te, nažalost, mnogi ni ne dočekaju da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih. No, volio bih da obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije vjeruju kako činimo sve i ulažemo maksimalne napore da pronađemo njihove bližnje i želim im poručiti da nećemo stati dok ne nađemo sve naše nestale, a Zakon koji smo donijeli 2019. godine propisuje da Republika Hrvatska nastavlja taj proces i kada nas više ne bude,“ poručio je Medved, zahvalivši Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na partnerstvu i suradnji, a svim obiteljima na povjerenju.

I ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1832 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata.

Povezani članci

Back to top button