Vijesti

Nakon nove godine veće plaće Sinjanima, Grad smanjio stopu poreza na 18%

Grad Sinj je jedan od četiri grada u Hrvatskoj koji će sniziti stopu poreza s 20 % na 18% i time dodatno rasteretiti plaće svojih svojih zaposlenih građana nakon ukidanja prireza, od 1. siječnja 2024. godine.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja gradski vijećnici jednoglasno su podržali prijedlog gradonačelnika Mira Bulja da se porez građanima Sinja snizi na 18 % . Time je Sinj postao jedini grad u Cetinskoj krajini koji je smanjio poreze.

Snižavanje poreza u ovom kontekstu je demografska mjera koja svima koji odluče ostati živjeti u Sinju ili se u njega dosele jamči da će im plaća u Sinju vrijediti 300 eura više na godišnjoj razini nego, recimo, u Zagrebu. Smanjenjem poreza na dohodak Sinj će zaokružiti  cjeloviti i sveobuhvatan sustav demografskih potpora na svom području. Ovom odlukom Grad Sinj ulaže dodatne napore kako bi znatnije utjecao na demografske trendove kako bi se smanjilo iseljavanje s jedne strane te potaknuo povratak stanovništva i doseljavanje s druge strane“, rekao je gradonačelnik Miro Bulj na spomenutoj sjednici.

Osim Grada Sinja za smanjenje stope poreza odlučili su se tek BjelovarSveta Nedelja i Samobor.

Pritom, treba imati na umu kako u većini jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj postoji opredjeljenje da se dosadašnje porezne stope ne mijenjaju, a u drugima se, štoviše, najavljuju i povećanja. Tako su, primjerice, mjerodavne lokalne vlasti u Gradu Zagrebu najavile podizanje osnovne stope poreza na dohodak na 23,6 %, u Gradu Rijeci na 22,4 %, u Gradu Splitu na 21,5 %, dok će Grad Osijek zadržati stopu na dosadašnjih 20 %.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button