Kultura

Nastavlja se “Jesenjarenje u Galeriji Sikirica” – gost : Igor Grubić

Sutra, u srijedu, nastavlja se program ”Jesenjarenje u Galeriji Sikirica” i to gostovanjem svjetski poznatog hrvatskog umjetnika, Igora Grubića. Publika će prvo zajedno s autorom pogledati film ”Spomenik” (2015.) za čiju je realizaciju nagrađen vjerojatno najvažnijom hrvatskom nagradom u području umjetnosti, nagradom HT-a za suvremenu umjetnost. Riječ je o jednoj od rijetkih nagrada u kulturi uopće koja donosi i financijski benefit pobjednicima (prvo mjesto tako donosi 75.000,00 kn autoru, 45.000,00 za drugo i 40.000,00 kn za treće mjesto) i koja je važna odskočna daska za međunarodne karijere umjetnicima. Igor Grubić svakako spada u najvažnije hrvatske suvremene umjetnike. Šira javnost ga pamti po akciji ”Crni Peristil”, kada je splitski Peristil prebojao u crno kako bi simbolički prikazao crnilo koje je Hrvatskoj donio novi, poslijeratni politički poredak, a ove godine odabran je i kao hrvatski predstavnik na Venecijanskom biennaleu, najvažnijoj reviji suvremene umjetnosti u svijetu. Njegova izložba u okviru Biennalea uvrštena je u TOP 16 ”must see” radova na venecijanskoj smotri.

Eksperimentalnim dokumentarnim filmom ”Spomenik”, Grubić anticipira pitanje društvenog odnosa prema antifašističkim spomenicima koji je nakon ratnih devedesetih prešao put od nebrige do sistemske devastacije kulturnog nasljeđa koje je postalo nepoželjan politički i društveni balast u samostalnoj Hrvatskoj. Kako umjetnik ističe, za njega je riječ ”o mjestima jakog emotivnog naboja i stradanja i ako ne poštujemo sjećanje na ljudske žrtve i na te vrijednosti za koje su se oni borili, onda nećemo poštovati ni sami sebe. (…) Radi se o značajnim modernističkim spomeničkim formama koje su jedinstvene u svjetskim razmjerima i, kao takvi, spomenici vrhunske kategorije. Da se nalaze bilo gdje drugdje na Zapadu, imali bi najviši tretman zaštite.” U Grubićevu filmsku priču uključen je tako, između ostalih, i naš lokalni, uništeni spomenik u Košutima.

Poslije projekcije filma, s Igorom Grubićem o različitim temama vezanima za umjetnost i kulturu razgovarat će Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica.

 

Povezani članci

Back to top button