Vijesti

Nastavlja se suradnja VAD-a i Splitsko-dalmatinske županije s autonomnom regijom Italije Sardinijom i upravom viteške igre Sartiglia

U uzvratnom posjetu na primanju kod župana Splitsko-dalmatinske županije gospodina Blaženka Bobana u ponedjeljak, 7. kolovoza 2023. nazočili su: Massimiliano Sanna, gradonačelnik Oristana, Antonio Sanna i Luigi Cozzoli, predstavnici viteške igre Sartiglije, Trombonjeri Sartiglije, Giovanni Ligios, načelnik Osila sa suradnicima, Andreas Retsis, predstavnik grčke viteške igre Giostre di Zante, Sergio Calva, vlasnik uzgajivačnice konja na Sardiniji sa suradnikom, Dinko Bošnjak, zamjenik predsjednika Viteškoga alkarskog društva Sinj i don Josip Dukić, profesor splitskog KBF-a i član Viteškoga alkarskog društva Sinj. Kasnije se razgovoru priključio i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić.

-Čast mi je i zadovoljstvo biti domaćinom našim dragim prijateljima sa Sardinije, gradonačelniku Oristana, načelniku Osija, predstavnicima viteške igre Sartiglie i viteške igre Giostre di Zante iz Grčke i svima vama koji ste jučer zajedno s nama pratili 308. Sinjsku Alku – kazao je u srdačnoj dobrodošlici župan Boban te je uputio čestitke organizatorima VAD-a za izvrsnu organizaciju alke u ekstremnim uvjetima, koja je završila pobjedom alkara Ive Zorice kojemu je na viteškom držanju i sjajnoj pobjedi župan čestitao sinoć u Tripalovom dvoru.

– Ono na što nas posebno povezuje, na što možemo biti jednako ponosni i mi i naši današnji gosti jest srdačnost gostoprimstva koja se osjeti svugdje na svakom koraku, kod organizatora i cijeloga puka kako sinjske krajine, tako i Oristana u kojemu se održava viteška igra Sartiglia. Prigodom posjete Sardiniji, svi mi smo se osjećali doma te želim da se i vi svi tako osjećate u Gradu Sinju i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Normalno je da se iz takvog prijateljskog odnosa razvijaju drugi oblici suradnje, od suradnje naših sveučilišta, na području znanosti, školstva i kulture, do suradnje u gospodarstvu, navlastito u području turizma, razvoju poljoprivrede i stočarstva i izgradnji lučke infrastrukture. Posebno naglašavam potrebu zajedničkog djelovanja uprava Sartigliae i VAD-a na umrežavanju sličnih europskih društava i organizacija, te stvaranju Klastera mediteranskih organizatora viteških igara s područja Istre, Splitsko-dalmatinske županije, Sardinije, Grčke, Francuske i Španjolske – kazao je župan Boban, podsjećajući na nedavno viđeno ogromno zanimanje za Sinjsku alku građana Beča, Gradišćanskih Hrvata i svekolike austrijske javnosti, prigodom posjeta sinjskih alkara gradu Beču.

Nakon župana Bobana gostima je dobrodošlicu zaželio potpredsjednik VAD-a, načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak, koji je u više navrata nazočio viteškom natjecanju Sartigliae i Perigliae. On je, kao i župan Boban, posebno zahvalio don Josipu Dukiću, profesoru na KBF-u Split i članu uprave VAD-a na svemu što čini u pravcu kvalitetnijeg povezivanja naših dvaju regija i naših dviju viteških manifestacija.

U ime gostiju se zahvalio gradonačelnik Oristana Massimilliano Sanna koji je kazao da se u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Sinju osjećaju uistinu kao doma. – Povezuju nas tradicija, kultura i povijest kao dobar temelj za buduću suradnju na svim drugim područjima. Stoga se slažem sa županom Bobanom da trebamo učvršćivati veze svih uprava viteških društava, ne samo iz Italije i Hrvatske nego i drugih mediteranskih zemalja. Brojne su mogućnosti suradnje naših jako sličnih regija te ćemo, siguran sam uskoro vidjeti konkretne rezultate takve suradnje. Naša viteška igra Sartiglia je stara 700 godina, a sljedeće godine slavimo 10 godina prijateljstva i suradnje s VAD-om, što ćemo na poseban način obilježiti – kazao je Sanna.

Luiggi Cozzoli, član uprave Sartigliae je u izjavi za novinare izrazio radost zbog nastavljanja suradnje VAD-a i Sartigliae, pozivajući sve na sljedeću Sartigliu.

Primanju je nazočilo ukupno 27 osoba. Uz župana Bobana prijemu su nazočili pročelnica Matea Dorčić i pročelnici dr. Davor Pavić i Tomislav Đonlić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button