Vijesti

Nastup Sinjskih mažoretkinja otvaranju manifestacije Splitski litnji koluri

Večeras se u Splitu otvara manifestacija “Spli`ski litnji koluri”, a čast da otvore ovu manifestaciju dobile su mažoretkinje iz četiri dalmatinska grada  Kaštela, Sinja, Solina i grada domaćina Splita.

Gđa. Aida Jukić voditeljica razvoja destinacije i turističkog proizvoda TZ Grada Splita rekla nam je sljedeće:

“Gradska manifestacija “Spli’ski litnji koluri”, koju već 16 godina organizira Turistička zajednica Grada Splita, nastavlja se i ove godine na Trgu Gaje Bulata, nezaobilaznom mjestu gdje se susreću ljepota povijesti i živahnost suvremenog života. Ova kulturna poslastica okupit će brojne glazbenike, izvođače, kulturnjake, klape, zabavne grupe, KUD-ove, orkestre te goste iz nekoliko stranih zemalja Sjeverne Makedonije, Poljske, Bugarske, Bosna i Hercegovina, gdje osim što izričito cijenimo i njegujemo kulturnu hrvatsku nematerijalnu baštinu, također rado i sa ponosom predstavljamo i strane zemlje kojima je bogatstvo u njihovoj tradiciji i kulturnim običajima.

Program Spli’skih litnjih kolura 2023. započet će 18. srpnja 2023. i trajati do Svjetskog dana turizma, 27. rujna 2023. Svečano otvorenje manifestacije bit će posvećeno prezentaciji mažoret plesa, a preko 250 mažoret plesačica iz četiri grada predstavit će se s plesnim točkama uz podršku Limene glazbe Žrnovnica “Stjepan Radić.” Svečani defile s plesnom i koreografskom večeri bit će organiziran prije početka programa, krećući se preko Obale Hrvatskog narodnog preporoda (Riva), kroz Marmontovu ulicu, te sve do Trga Gaje Bulata. Defile će prikazati vrhunske pobjednice s raznih europskih natjecanja, ostavljajući snažan dojam na sve posjetitelje.

Drugi dio programa otvorenja „ Splitskih litnjih koluri 2023 „ odvijat će se na Trgu Gaja Bulata i dočarat će vatromet boja, kostima, kompozicija, koreografija…Sudionice programa su nositeljice brojnih europskih i svjetskih odličja.

Ovogodišnji “Spliski litnji koluri” tematski će oblikovati program, pružajući tri dana u tjednu posvećena kulturnim običajima, etnologiji i izvedbama klapske glazbe te cjelovečernjim koncertima KUD-ova s koreografskim izvedbama. Posebno se ističu koncerti koji će oživjeti duh okolice Splita, Zagore i otoka. Večeri poput “Oj Zagoro lijepa li si…”, “Gusle moje pričajte mi priču” i “Slatki kolač u stazama djetinjstva” svakog puta privlače najveću pozornost i zanimanje javnosti. Na ovim koncertima sudjeluje impresivnih 150 – 200 izvođača, uključujući KUD-ove iz Splita, šest KUD-ova iz okolice Splita, četiri klape i mažoretkinje iz pet gradova. Umjetnici će izvoditi tradicionalnu glazbu, njegujući hrvatsku kulturnu nematerijalnu baštinu.”

Sinjske mažoretkinje  večeras će se  predstaviti s tri sastava mažoretkinja kadetkinjama, juniorkama i seniorkama koje će izvesti  ukupno 11 koreografija, splitskoj publici i brojnim turistima predstavit će se svojim   tradicionalnim koreografijam Sinj u srcu i Cetina i more, te novim nagrađivanim  koreografijama iz ovogodišnje plesne sezone, od kojih su tri s kojima će se natjecati na SP u mažoret plesu koje će se održati  od 8. do 10. kolovoza u Engleskoj u gradu Liverpoolu.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button