Vijesti

Nastup učenika OŠ fra Pavla Vučkovića u Splitu u sklopu „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2022.”

U prepunoj je dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu sinoć, 17. studenoga 2022., u sklopu kulturno-domoljubne manifestacije „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” koju već devetu godinu organizira Hrvatska udruga Benedikt iz Splita, održana glazbeno-scenska večer „Hrvatska je riječ koju naučih od majke”.

Nakon pozdrava i uvodne riječi prof. Margite Vučetić, organizatorice i predstavnice Hrvatske udruge Benedikt, pozornicu su preuzeli učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije čiji su autorski literarni uratci izabrani za predstavljanje na svečanosti. Među odabranima su se našli i učenici 7. razreda Osnovne škole fra Pavla Vučkovića (Sinj) Luka Križanović s proznim tekstom Vukovaru moj i Ena Perić s pjesmom Vukovar, grad heroj. Mentorica im je učiteljica hrvatskoga jezika Matea Sučić. Učenici su, kao svojevrsni predstavnici našega viteškog grada, iskazali veliku ljubav i zrelost u svojim razmišljanjima o gradu heroju, odlučnost da se nikada ne zaboravi prošlost i da nam ona bude vodilja za budućnost te zaradili ogroman pljesak publike. U prigodnome programu nastupilo je i četrdesetak učenika dječjega zbora Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice koji su izvedbama domoljubnih pjesama Moja domovina i Vukovar, Vukovar dodatno ganuli publiku.

Hrvatska udruga Benedikt nizom je aktivnosti cijeloga proteklog tjedna pokazala kako se čuva sjećanje na žrtve Domovinskoga rata. Svečano je otvorenje manifestacije „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” bilo u ponedjeljak 14. studenoga u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu, gdje su se prigodnim govorima obratili predsjednik udruge Benedikt Radoslav Zaradić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je istaknuo da bi u svakom većem gradu u Hrvatskoj trebalo uspostaviti spomen-sobu Domovinskog rata da i budući naraštaji znaju što se događalo u to vrijeme.

Jedan od pokazatelja da smo na dobrome putu svakako je i jučerašnja večer prepuna emocija u kojoj su najmlađi prenijeli vlastite doživljaje temeljâ naše države. Neka nam oni budu nada da će prošlost uvijek ostati utkana u sve nas i da će ponos na herojstvo Vukovara i Škabrnje vječno plamtjeti u našim srcima. Da se ne zaboravi!

Vukovaru moj
Bilo je to 1991. Tu godinu pamte svi Hrvati. Te godine stradala je cijela Hrvatska, a najviše je propatio Vukovar. Vukovar je bio prvi na udaru. Godine 1991. skupila se šačica branitelja koja je 87 dana hrabro i junački branila grad.
Vukovar je simbol slobode, simbol snage, simbol zajedništva i sloge. Svake godine 18. studenoga, kada je junački pao Vukovar, ja se naježim i zaplačem. Kada bih pogledao sve snimljene filmove i dokumentarce o tom junačkom gradu, ne bih mogao spavati. Najviše se naježim kada vidim vukovarsku bolnicu. Ona u meni budi osjećaje straha i tuge. Posebno me uhvati žalost dok razmišljam o malenoj djeci koja su svoja djetinjstva provodila zatvorena u podrumima. Zadrhtim pri pomisli na patnju ljudi koji ne znaju gdje su oduzeti životi njihovoj braći, sestrama i sinovima i gdje su im tijela pokopana. Jedva čekam otići u Vukovar pokloniti se svim braniteljima i ljudima koji su branili Vukovar. Vukovar je svaki dan bio napadnut i iz zraka i s tla. Kad je tih dana padala kiša s neba, i Bog je sigurno plakao nad Vukovarom. Moj tata i moji stričevi bili su u Domovinskom ratu. Jedan mi je ujak poginuo i to u meni budi osjećaj boli i ljutnje. Vukovar je najhrabriji i najneustrašiviji grad koji je iskusio najviše patnje jer su mu zgrade, parkovi i kuće bili uništeni. Silno je važan za našu domovinu jer je svojom obranom, koja je trajala 87 dana, uspio pripremiti ostatak Hrvatske na otpor i dati mu snagu zajedništva i vjere za prevladavanje svih prepreka.
Vukovar u svima nama budi osjećaj jedinstva i sloge. Vučedolska golubica, Ovčara i vodotoranj simbol su Vukovara. U prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Zato nikad ne smijemo zaboraviti, nego svakog dana oživljavati sjećanja i ponositi se gradom herojem.
Luka Križanović, 7. razred, Osnovna škola fra Pavla Vučkovića

Vukovar, grad heroj

Puste ulice.
Hladnoća obuzela
svaki djelić grada.
Nadvila se tama
usred bijela i mirna vukovarskog dana.

Vukovaru, heroju grade,
ponos ti si Hrvatske naše.

Svaki put kad sjetim se tebe,
o, Vukovaru, grade moj,
suza iz oka mi krene.

Silnu si bol pretrpio,
iz okova se dignuo.

Rat je ono što
nitko nikad zaboraviti neće.
I hrabre ljude, heroje naše,
što su za tebe živote dali.

A sada ti si predivan grad,
pun cvijeća i
nasmiješenih lica!

Vječno sijaj i vodi nas,
zvijezdo naša, vukovarska vodiljo,
ponosu prošlosti,
iskro budućnosti!
Ena Perić, 7. razred, Osnovna škola fra Pavla Vučkovića

Povezani članci

Back to top button