Vijesti

“Ne stigmatizirajmo djecu i mlade, razgovarajmo s njima”

Danas se u organizaciji Zajednice Pape Ivana XXIII, u partnerstvu s NZJZ SDŽ i Klinikom za psihijatriju Vrapče, u hotelu President u Splitu, održava stručni skup: “Razgovarajmo o mentalnom zdravlju – A da je tvoje dijete?”. Zanimljiva predavanja imali su: dr. Ivan Ćelić, spec. psihijatar, prof. dr. sc. Zoran Zoričić, spec. psihijatar, doc. dr. sc. Toni Maglica, dr. sc. Željko Ključević, spec. psihijatar, Gordana Cavicchi, mag. act. soc., i Nevenka Mardešić, izvršna direktorica Udruge HELP.

– Zahvaljujem organizatorima ove tribine, našoj cijenjenoj udruzi pape Ivana XXXIII, dobitnicima ovogodišnje nagrade Grada Vrgorca, županijskom NZJZ i Klinici za psihijatriju Vrapče, koji su okupili vrsne stručnjake za mentalno zdravlje naše djece. Zašto je to važno u ovo vrijeme? Mi stariji u obiteljima, prije svih, moramo shvatiti kakvimopasnostima su izložena naša djeca i mladi, posvijestiti sebi i djeci kako mobitel nije jedini član naših obitelji te koliko je važan razgovor i zajedništvo u obitelji kao i u široj zajednici. Primjećujemo kako je sve veći broj djece koja se iz različitih razloga ne mogu upisati u prvi razred, što je prvi signal svima nama da moramo mijenjati pristup kada je riječ o mentalnom zdravlju djece i mladih. Važno je da ne ostanemo na stigmtizaciji djece i mladih, nego da razgovaramo s njima. Zato zahvaljujem agilnoj Zajednici Ivan XXIII što su okupili vrsne stručnjake za ovu temu kako bi ukazali na postojanje problema i dali odgovore na koji način pronaći pravu mjeru u pristupu cjelovitom, zdravom odgoju naše djece, a onda i cijelog društva – kazao je župan Boban koji podržava rad ove Zajednice i sličnih udruga koje se u svom radu suočavaju s problemima i posljedicama različitih ovisnosti ranjivih skupina, napose mladih.

– Možda smo, unutar zdravstvenog sustava i zajednica koje se bave ovim problemom, uspješni u liječenju ali danas je naglasak na prevenciji gdje, po mom mišljenju, nismo toliko uspješni. Mlade trebamo odgajati kako bi znali kazati NE pred izazovima koje pred njih stavljaju vršnjačke skupine. Važno je da roditelji znaju tko su „lideri“ vršnjačkih skupina i kamo mogu odvesti njihovo dijete – kazao je dr. Ivan Ćelić te dodao da društvo, šira zajednica i poglavito obitelj ne može i ne smije prihvatiti kao „normalnu“ pojavu lagane dostupnosti heroina, marihuane i različitih stimulansa, čak i u blizini škola. S djecom se mora razgovarati, upozoravati ih i nad njima bdjeti, na vrijeme uočiti moguće probleme.

Prof. dr. Zoran Zoričić, voditelj referentnog Centra za ovisnosti Ministarstva zdravstva RH i predsjednik Hrvatskog društva za ovisnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru je kazao kako nema zdrave djece bez zdravih obitelji i zdrave zajednice u kojoj odrastaju. – Moramo raditi na jačanju zajedništva u obitelji i pomagati roditeljima u odgoju djece. Naglasak je kako naučiti roditelje da ne prepuštaju odgoj svoje djece isključivo vršnjačkim skupinama. Odnos majka-otac-dijete mora biti iznad i ispred odnosa dijete-vršnjačka skupina. Najvažnije je naći mjeru između starog pristupa koji se svodio samo na kažnjavanje djece i „novog“ odnosa u kojemu je sve prepušteno slobodnom izboru djece i mladih, bez nadzora- kazao je Zoričić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button