Vijesti

Ne zaboravite pomaknuti sat! Počinje zimsko računanje vremena

Sutra 27. listopada, u 3 sata ujutro završeno je ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag. Sat duljeg sna mnogi će dočekati oduševljeno, no znanstvenici smatraju kako pomicanje sata unaprijed ili unatrag, ipak ne djeluje povoljno na naš organizam.

Prelazak na ljetno vrijeme ima za neke drastičnije posljedice jer narušava biološki ritam i oduzima sat mogućeg sna, dok nam jesensko pomicanje sata nudi kompenzaciju odnosno dodaje taj oduzeti sat. Zapravo se dan i dalje sastoji od 24 sata, no ova predstojeća nedjelja imat će sat više.

U jesen samo manjina zapravo dobije taj obećani dodatni sat spavanja. Tijekom narednih tjedan dana, mnogi se probude ranije, imaju više problema sa spavanjem, a veća je vjerojatnost da se probude tijekom noći. Osobe koji kraće spavaju do 7,5 sati i rano ustaju imaju najviše problema s prilagodbom na novi raspored, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo na svojim stranicama.

Sa zimskim računanjem vremena mijenjaju se i razdoblja tarifa za obračun potrošnje električne energije. Potrošena električna energija prema višoj, odnosno skupljoj tarifi obračunava se od 7 do 21 sat, a prema nižoj, odnosno jeftinijoj tarifi od 21 do 7 sati.

Iako za vikend počinje zimsko računanje vremena, vozila tek od 1. studenog moraju za vrijeme vožnje imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Dok na motornim vozilima, za vrijeme vožnje cijele godine moraju biti upaljena svjetla.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button