Vijesti

Ne zaboravite pomaknuti sat! – počinje zimsko računanje vremena

Prelazak na zimsko računanje vremena ove će se godine dogoditi zadnjeg vikenda u listopadu, u noći s 28. listopada na 29. listopada 2022.

29. listopada, u 3 sata ujutro završeno je ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag. Sat duljeg sna mnogi će dočekati oduševljeno, no znanstvenici smatraju kako pomicanje sata unaprijed ili unatrag, ipak ne djeluje povoljno na naš organizam.

Prelazak na ljetno vrijeme ima za neke drastičnije posljedice jer narušava biološki ritam i oduzima sat mogućeg sna, dok nam jesensko pomicanje sata nudi kompenzaciju odnosno dodaje taj oduzeti sat. Zapravo se dan i dalje sastoji od 24 sata, no ova predstojeća nedjelja imat će sat više.

Sa zimskim računanjem vremena mijenjaju se i razdoblja tarifa za obračun potrošnje električne energije. Potrošena električna energija prema višoj, odnosno skupljoj tarifi obračunava se od 7 do 21 sat, a prema nižoj, odnosno jeftinijoj tarifi od 21 do 7 sati.

Iako za vikend počinje zimsko računanje vremena, vozila tek od 1. studenog moraju za vrijeme vožnje imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button