Kultura

Neli Ružić u Galeriji Sikirica

U petak, 29. studenog u 19 sati u Galeriji Sikirica održat će se razgovor s umjetnicom Neli Ružić. Ujedno će se time i svečano zatvoriti izložba ”17:16”, otvorena 25. listopada, u okviru koje su posjetitelji mogli pogledati ključne autoričine radove nastale u vremenskom presjek od nešto više od dva desetljeća njena aktivnog umjetničkog angažmana.
Izložba nazvana ”17.16” – u samom naslovu jasna je referenca na tranzicijsku traumu neprežaljene sinjske Dalmatinke u kojoj su svi tvornički satovi stali točno u 17 sati i 16 minuta – obuhvaća vremenski i prostorno diversificirane, ali tematski bliske radove kroz koje umjetnica rekonstruira vlastite i kolektivne povijest(i) u kontekstu dominantnih ideoloških narativa te političkih i društvenih previranja poratnih godina.


Izloženim radovima – Kemijska čistionica ”Galeb” (1996./1998., Split), Četka (2005., Ciudad de México), Crvena šuma (2012., Ciudad de México), Ploča/dvije planine (2016., Split), Dvije planine (2016., Split), Do konca (2019., Sinj) i Ana (2019., Sinj) – autorica analizira kompleksnu tematiku (ne)mogućnosti uspostave stalnog i konzistetnog identiteta i s tim usko vezanih tema tranzicije, prava na (ne)sjećanje i možda najvažnije od svih, prava na vlastitu povijest i prošlost. Umjetnička strategija Neli Ružić pritom počiva na vlastitom iskustvu izmještanja/migracije i autobiografskim elementima koje autorica dosljedno koristi u pravcu kritičkog promišljanja odnosa malog čovjeka i njegove privatne povijesti naspram ideoloških narativa i poželjne, službene povijesti društva, koja je uvijek diktirana od strane diskursa političke moći.
U razgovoru s umjetnicom, kustosica izložbe Dragana Modrić osvrnut će se na koncepciju izložbe ”17:16” koja u fokus promišljanja dovodi upravo društveni angažman stvaralaštva Neli Ružić i to kroz prizmu aktualnih teorijskih postavki, od tzv. etičkog zaokreta do pojma političkog, kao i mogućnosti političke participacije i djelovanja kroz polje suvremene umjetničke prakse

Povezani članci

Back to top button