Branitelji

Obilježavanje 30. obljetnice napada na vojarne bivše „JNA“ i početak oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinski kraj

Dana 25. kolovoza 2021. godine (srijeda) HVIDR-a Sinj i Koordinacija braniteljskih udruga Sinja i Cetinskog kraja, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizira  obilježavanje 30. obljetnice napada na vojarne bivše „JNA“ i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinski kraj polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Pod vodstvom  ratnog zločinca Ratka Mladića  u to vrijeme još pod krinkom „JNA“  25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad „JNA“ i srpskih paravojnih postrojbi na Kijevo i Vrliku.

Kao odgovor na velikosrpsku agresiju istog dana oko 13,30 sati  u Sinju su hrvatski branitelji napali vojarne JNA “ Kula“ i  „Tadija Anušić“, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac.  U napadu na iste poginuli su branitelji i hrvatski dragovoljci Ivan Kamber iz Rude (vojarna „Kula“) i Luka Erceg iz Otoka (vojarna „Tadija Anušić“).

U borbama na vrličkom području navedenog dana i sutradan poginuli su Ante Barać (Zelovo), Ivo Lelas (Vrlika), Ilija Perajica (Livno), Ivan Tomaš (Trogir), te Frane Jurić Arambašić ( Kijevo).

U znak sjećanja na te događaje kao i cijeli Domovinski rat, borbu za suverenu Republiku Hrvatsku, HVIDR-a Sinj i Koordinacija braniteljskih udruga Sinja i Cetinskog kraja svake godine  dostojanstveno i prigodno obilježava taj dan i odaje počast svima onima koji su dali sve što su mogli – svoje živote za neovisnu državu Republiku Hrvatsku. Za to im vječna slava i hvala.

Vijence i svijeće ćemo položiti na mjestima pogibije Hrvatskih branitelja: Ivana Kambera u vojarni „126.brigade HV“ (bivša „KULA“) u 08:30 sati,  Luke Ercega u vojarni Ivaniša Nelipića u 09:00 sati i u Spomen parku Hrvatskih branitelja ispred zgrade Gradske uprave u 09:30 sati.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, na istoimenom gradskom trgu u Sinju, održat će se u 09:45 sati.

Sveta  misa zahvalnica za Domovinu i preminule Hrvatske branitelje održat će se u crkvi  Čudotvorne Gospe Sinjske u 10:00 sati.

Dodjela plaketa zahvalnica zaslužnina za izdvajanje iz vojarne „126 brigade HV“ i obnovu Spomen obilježja pok. Ivanu Kamber kao i postavljanje jarbola sa hrvatskom trobojnicom i uređenje Spomen obilježja pok. Luki Ercegu održat će se u Alkarskim dvorima u 11:00 sati.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button