Vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana voda u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja poziva sve zainteresirane na predavanje „Upoznajmo i zaštitimo čovječju ribicu“ predavačice doc. dr. sc. Sanje Puljas s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koje će održati u subotu 23. ožujka s početkom u 18.00 sati.

Čovječja ribica – Proteus anguinus je predstavnik endemske podzemne faune Dinarskog krša i jedini kralješnjak prilagođen životu u podzemlju. Rasprostranjena je na području Slovenije, Italije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Ugrožena je vrsta zbog malih veličina populacija i ograničenog rasprostranjenja. Čovječjoj ribici prijeti nestanak, a najveću opasnost za opstanak vrste predstavlja negativan utjecaj čovjeka na podzemna staništa. Promjene u staništu predstavljaju ozbiljnu prijetnju njenom opstanku jer je riječ o vrsti koja nije tolerantna na veća kolebanja bioloških i kemijskih parametara vodenog staništa. Edukacija stanovništva o biologiji, rasprostranjenosti i zaštiti čovječje ribice vrlo je važna za očuvanje ove jedinstvene životinje, jedne od deset životinja svijeta koje bi Sir David Attenborough spasio od izumiranja.

O predavaču: Sanja Puljas je docent na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, s posebnim interesom za istraživanje podzemne faune Dinarida. Doktorirala je 2013. godine na poslijediplomskom studiju “Primijenjene znanosti o moru”, Sveučilišta u Splitu. Autor je 17 znanstvenih članaka te provodi aktivnosti pri Odjelu za biologiju Prirodoslovno matematičkog fakultetu u područjima istraživanja biologije i ekologije školjkaša i drugih skupina beskralješnjaka te znanstveno-istraživački rad na temu biologije i ekologije podzemnih troglobitskih vrsta. Član je Hrvatskog biološkog društva (HBD) te Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD).

Povezani članci

Back to top button