TemeVijesti

Obilježen Dan Osnovne škole Marka Marulića

Dana 22. travnja obilježava se Dan Osnovne škole Marka Marulića u Sinju. Tada se ujedno obilježava i Dan hrvatske knjige, a znameniti književnik Marko Marulić na taj je dan završio svoju Juditu. Kako se ove godine slavi 500 godina Judite, odlukom Hrvatskog sabora od 22. travnja 2021. počinje Godina Marka Marulića. Uzevši u obzir da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja, učitelji hrvatskog jezika i stručne suradnice s učenicima su provodili aktivnosti koje su se odnosile na obilježavanje gore navedenog.

Ponosni smo na to što naša škola nosi ime Marka Marulića pa smo odlučili svoje učenike upoznati s njegovim životom i djelima. S obzirom na to da se nastava održava na daljinu, a na snazi su epidemiološke mjere, aktivnosti su se uglavnom provodile preko aplikacije koju učenici koriste u nastavi. Učitelji hrvatskog jezika s učenicima su tijekom nastave čitali i proučavali Juditu, izrađivali monografiju, radili plakate u papirnatom i  digitalnom obliku. Radovi su se učenika odnosili na Marka Marulića, ali i našu školu.

Stručne suradnice pripremile su za učenike prigodnu prezentaciju, a učenici su na osnovu toga pisali pitanja koja bi uputili Maruliću da su imali priliku razgovarati s njim preko zamišljenog Facebook profila koji se nalazi na panou u atriju naše škole.

Moramo se pohvaliti kako od ove godine imamo školsku himnu čija je autorica naša učiteljica hrvatskog jezika Emilija Milanović. Himna će se uskoro uglazbiti i, nadamo se, izvesti čim popuste mjere. U aktivnosti su bili uključeni i drugi djelatnici škole pa je naša talentirana djelatnica Tea Vukelić krasopisom ispisala himnu, nacrtala Marulićev portret te pomogla u izradi drugih plakata.

Dan škole i Marka Marulića povezali smo s Godinom čitanja pa je u petak 23. travnja ispred škole održano Natjecanje u čitanju naglas za učenike razredne i predmetne nastave, a učenici su predmetne nastave, nakon predstavljanja Marulićeva života i stvaralaštva, čitali ulomke iz djela koji su povezani s ovim velikanom hrvatske književnosti. Pobjednici Natjecanja su Iva Uvanović, učenica 3.razreda (u mlađoj kategoriji) i Lana Mihalj, učenica 7.razreda (u starijoj kategoriji).

Hvala svima koji su se potrudili i sudjelovali u obilježavanju Dana škole, a žao nam je što zbog ove situacije nismo bili u mogućnosti organizirati prigodnu priredbu kao što je običaj – istaknuo je v.d. ravnatelja škole Marko Križanac.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button