Vijesti

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Na groblju svetog Frane u Sinju, ispred Središnjeg križa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Grad Sinj prigodno je obilježio Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Grada Sinja, VAD-a i  udruga  proizišlih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj u svom govoru prisjetio se žrtva svih totalitarnih režima te istaknuo kako nikada ne smijemo zaboraviti obilježavati ovakve obljetnice jer su podsjetnik na njihovu nevinu žrtvu.

” Neka nam ove nevine žrtve budu podsjetnik da se ovakva zla više nikada i nigdje ne smiju događati”, rekao je gradonačelnik Bulj.

Podsjećamo, deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim Danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta  te o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine.

Ovaj dan obilježava se u spomen na 23. kolovoza 1939. godine, kada su tadašnja nacistička Njemačka i staljinistički Sovjetski Savez potpisali sporazum Molotov-Ribbentrop – javni pakt o nenapadanju, ali tajni o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button