BraniteljiTeme

Obilježena 28. obljetnica napada na bivše vojarne JNA u Sinju

U organizaciji HVIDR-e Sinj i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u Sinju je danas obilježena 28. obljetnica napada na vojarne bivše JNA u Sinju i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća upriličeno je na mjestu pogibije branitelja Ivana Kambera u vojarni “126. brigade HV-a” i na mjestu pogibije branitelja Luke Ercega u vojarni ‘Ivaniš Nelipić’, te na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave.

Nadomir Tadić Šutra, voditelj programa, pozvao je sve nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja, državni tajnik Ivan Vukić, saborski zastupnik Ivan Šipić i Miro Bulj, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, izaslanstva gradova i općina Cetinske krajine, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi Koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata, MUP-a, Viteškog alkarskog društva, Hrvatske demokratske zajednice, MOST- nezavisnih lista, SDP-a,  te drugi građani.

Joško Delić Zurzi otpjevao je himnu Lijepa naša domovino a prigodnim govorom se uime organizatora obrato Darko Bilandžić.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica za Domovinu i preminule hrvatske branitelje.

Poslije svete mise predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata položiti će vijence i zapaliti svijeće na posljednjim počivalištima Ante Baraća na Zelovu i Ive Lelasa u Vrlici.

 

Dana 25.08.1991 godine okupatorska vojska potpomognuta domaćim četnicima žestoko je napala Vrliku. Kao protumjeru za taj napad pripadnici ZNG-a Sinj opkolili su vojarnu okupatorske vojske Tadija Anušić u Sinju. Oko 13:30 sati došlo je do pucnjave i počele su se voditi prave ulične borbe između slabo naoružanih pripadnika ZNG-a Sinj i pripadnika tadašnje JNA, pri čemu su živote izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude.

Povezani članci

Back to top button