Vijesti

Obilježena obljetnica stradavanja savezničkih pilota

U subotu, 22. kolovoza 2020. na mjesnom groblju u Zasioku obilježena je 76. godišnjica stradavanja 18 savezničkih zrakoplovaca, koji su poginuli 1944. godine u zrakoplovnoj nesreći na mjestu današnjeg jezera Peruča. Tim povodom vijence su položili predsjednik UABA-e Cetinske Krajine i Sinja Marinko Poljak, predsjednik UABA-e Grada Splita prim.dr.sc. Zdravko Roje, predsjednik GO SDP-a Sinj Nikola Vučković, predsjednik zajednice udruga antifašista Dalmacije Ratko Vranješ i tajnik Udruge veterana Domovinskoga rata i antifašista VEDRA-e Zoran Radman.

Dana 22. kolovoza 1944. godine, nakon borbenog zadatka u Austriji teško je bio oštećen Liberator broj 31 kojim je pilotirao američki poručnik Marshal Stickel. Iz solidarnosti ostali avioni su sačekali kolege u oštećenom avionu, ali nažalost je Liberator 31, izgubivši kontrolu, naletio na Liberator br. 20 i pritom ga praktički prepolovio. Oba aviona su tom prilikom pala jedan s lijeve, a drugi s desne strane rijeke Cetine u Potravlje i Zasiok. Danas se te lokacije nalaze potopljene Peručkim jezerom. Iz Liberatora 31 iskočio je narednik Kenneth L. Wilox, kojeg su zarobili ustaše i predali Nijemcima. Ovaj narednik kraj rata je dočekao u njemačkom zarobljeništvu. Drugi član posade iz Liberatora 20 koji je preživio je potporučnik Vojin Stojković, koji je pao na teritorij kojeg su kontrolirali partizani. Prilikom pada je ozlijedio nogu pa je nakon oporavka preko otoka Visa vraćen u Italiju gdje je bila i njegova baza. Nažalost svih ostalih 18 članova posade iz oba aviona su poginuli i bili sahranjeni u blizini mjesta pogibije.

Povezani članci

2 Komentara

  1. Zadatak u Austriji kolovoza 1944. dakle svaki od ovih aviona istresao je po 6 tona bombi na ciljeve udaljene preko 1500 km od borbenih djelovanja, da su iz “malog naroda” bili bi zločinci a ovako, kad im ni amerikanci ne odaju počast imamo mi naše “crvene kmere” koji to rade ne iz poštovanja nego iz ideologije. Da saveznički zrakoplovci, kako kome.

    5
    4
Back to top button