Vijesti

Objavljene načelne upute za početak rada škola i vrtića – tko nosi maske?

U Ministarstvu obrazovanja održana je press-konferencija na kojoj su predstavljene upute za početak rada vrtića i škola.

Upute su predstavili ministar Radovan Fuchs i Ivana Šimetin Pavić, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

U školu ne ide onaj sa simptomima ili tko je zaražen covidom-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu i treba redovito provjetravati.

Nastava se mora organizirati tako da učenici dolaze što manje u kontakt s pojedinim nastavnicima tijekom određenog perioda, dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Treba i razlomiti dolaske i odlaske u školu i razlomiti vrijeme odmora. Tu je i pitanje nekakvog eventualnog zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance, to je na samim ustanovama.

Tko mora nositi maske?

Što se tiče distance u osnovnim i srednjim školama. U onim razredima gdje bude previše djece, može se organizirati turnusna nastava tako da pola učenika ide u jednom periodu, a druga polovica u drugom. Sve ovisi o tome kako škola smatra da je najbolje. Maske su obavezne u nekim situacijama. Obavezne su i za roditelje druge djece koji ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minimum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju.

Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1,5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama.

Maske su obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za odgajatelje i učenike kad prolaze hodnicima. Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apeliramo na roditelje da djeci svaki dan prije kretanja u školu izmjere temperaturu, a ovi stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Tu je i obaveza da se od 1. – 4. razreda osnovne svaki dan zapiše ta temperatura.

Ako se Covid-19 pojavi u školi?

Kad se pojavi sumnja na covid-19, ako se to dogodi kod kuće, onda je važno da dijete ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, dijete se odvaja od drugih učenika i roditelji moraju doći po njega. Djelatnici škole u tom slučaju moraju napustiti ustanovu, a ravnatelj mora javiti epidemiolozima svako grupiranje osoba među kojima su oni sa zarazom, naročito ako je više takvih grupa. Ali ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva, jer ima i drugih bolesti, one nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se normalno dalje odvija, a liječnici će dalje procjenjivati ima li potrebe za daljnjim testiranjem ili ne.

Što se tiče djelatnika i učenika s kroničnim bolestima, rizik zaraze se za njih nije pokazao većim, smatra se da samo osjetljive osobe ne smiju raditi u vrtićima i školama. Savjet njima je svakako nošenje maski. Bilo je i puno pitanja što s osobama, bilo djecom ili djelatnicima škole, koji u kućanstvu imaju nekog tko je osjetljiv na Covid-19, preporuka svima nama je da se prema takvima treba držati na distanci, kad se dolazi u bliski kontakt nositi masku te pojačati osobnu higijenu i higijenu prostora. Sve ovo izjavila je Ivana Pavić Šimetin.

“Djeca s teškoćama u nastavi se uključuju u nastavu kao i sva ostala djeca, sva potpora koju imaju ostaje u funkciji, prema preporukama koje smo izradili s Ministarstvom”, zaključila je.

Izjava ministra Fuchsa:

Sukus svega što je ranije rečeno je – u osnovnoj školi razlika između provođenja nastave od 1. – 4. razreda osnove, uz uvažavanje svih mjera, oni pohađaju školu u tzv. “mjehuriću”, ulaze svi u razred odjednom, ne izlaze tijekom odmora, njihova razrednica je s njima cijelo vrijeme. Zabranjuje se ulaz stranim osobama u školu, dovođenje djece ide do škole. U ovom obliku sva djeca su u učionicama bez maski, kao i učiteljica. Ostavlja se mogućnost i ponekog učitelja sa strane, u nekim segmentima izborne nastave, ako se radi o tome, onda u razred takav nastavnik može ući i držati predavanje jedino s maskom.

U srednjim školama nošenje maski ili nenošenje maski ovisi o distanci među učenicima. Maske bi trebalo nositi na putu do škole, rekao je ministar pa dodao kako pripremaju širi dokument koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima i trebao bi pomoći ravnateljima i ostalim dionicima da što lakše organiziraju nastavu.

 

Povezani članci

Back to top button