Politika

Očitovanje Gradonačelnice povodom Odluke Gradskog vijeća da na raspravu ne uvrsti prijedloge izmjena i dopuna GUP-a i PP

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sinja dana 26.03.2021.g. odlučilo da neće na dnevni red uvrstiti prijedloge Izmjena i dopuna Prostornog plana i Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog te nakon što sam zaprimila brojne pozive građana ogorčenih takvim postupkom gradskih vijećnika smatram potrebnim javno se očitovati o nastalog situaciji.

Gradski vijećnici nisu uopće htjeli raspravljati o predloženim izmjenama prostorno planskih dokumenata, čime su pokazali potpunu nebrigu za potrebe svojih sugrađana i bezvoljnost da omoguće poduzetnicima unaprjeđenje poslovanja i realizaciju poslovnih ideja. Pitam, zbog čega nisu prihvatili uvrštenje na dnevni red i poveli konstruktivnu raspravu, pa tek onda donijeli zaključke o prijedlozima ID PPU-a i ID GUP-a. Očito im je lakše bilo pod krinkom lažnog političkog morala  pobjeći od odgovornosti, prikriti vlastito neznanje.

Ovim prilikom podsjetit ću na tijek postupka izmjene prostorno planske dokumentacije. Uzimajući u obzir da su brojni građani i poduzetnici podnijeli zahtjeve za izmjene prostorno planske dokumentacije, u rujnu 2018. godine uputila sam Gradskom vijeću prijedlog odluke da se započne postupak izrade izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Sinja (ID GUP), međutim, gradski vijećnici su tada odbili usvojiti predloženu odluku, bez utemeljenog obrazloženja. Da su vijećnici tada imali opravdane primjedbe na prijedlog odluke koji sam uputila, onda bi podnijeli amandmane i promijenili odluku, ali oni to nisu htjeli učiniti, što ukazuje na bježanje od odgovornosti i neopravdano odbijanje zakonitog prijedloga odluke.

Tek 01. srpnja 2019. godine gradski vijećnici prihvaćaju prijedlog Odluke o izradi ID GUP-a u kojoj su prihvatili sve odredbe koje su godinu dana prije odbili, dakle, izgubljena je cijela godina.

Županijski upravni odjel nadležan za komunalne poslove odredio je da Grad Sinj mora provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš kojim se istovremeno obuhvaćaju i ID PPU-a i ID GUP-a. Ovo je bitno naglasiti iz razloga što svaka kasnija odluka Gradskog vijeća da mijenja svoje prethodne odluke zapravo znači vraćanje odrađene procedure na početak, a upravo to se dogodilo odlukom gradskih vijećnika dana 14.11.2019.g.

Tog dana Gradsko vijeće odlučuje da se izmijeni odluka o izradi ID GUP-a i time cjelokupnu do tada odrađenu proceduru vraćaju na početak, odnosno, zbog jedinstvenog postupka strateške procjene utjecaja na okoliš, indirektno se time pripremljeni prijedlog ID PPU-a također stavlja godinu dana „na čekanje“.

Svi prostorno planski dokumenti su javno dostupni na stranicama Grada Sinja i zaista je sramotno da gradski vijećnici spominju da im neki dokument nije dostavljen ili da im nije dostupan. Grad Sinj je za svakog gradskog vijećnika kupio prijenosno računalo i osigurao im tehničku podršku.

S obzirom na neutemeljene napade i navode vijećnika o sporosti postupanja službi oko donošenja ID GUP-a i ID PPU-a, naglašavam da su gradske službe i stručni izrađivači svoj posao odradili u godinu i četiri mjeseca, što je, s obzirom na složenost postupka izrade prostorno planskih dokumenata kao i procedure strateške procjene utjecaja na okoliš s glavnom ocjenom prihvatljivosti za ekološku mrežu, rekordan rok.

Pojedini gradski vijećnici su se očitovali da im nije politički oportuno na kraju mandata donositi odluke o prostorno planskim dokumentima, jer bi to bilo tobože nametanje odluka budućem sazivu Vijeća. Ovakva očitovanja su eklatantan primjer bježanja od odgovornosti i demagogije. Naime, vijećnici mogu zakonito odlučivati sve do zadnjeg dana svojega mandata i donositi pravovaljane odluke, jednako na prvoj kao i na posljednjoj sjednici. Isto tako to ne znači nikakvo nametanje budućem sazivu gradskog vijeća, jer će to iduće vijeće imati pravo da, ukoliko to želi, već na svojoj prvoj sjednici mijenja odluke ovog saziva ako bude smatralo da iste nisu dobre.

Zaključno, o političkom moralu pogotovo nisu dostojni govoriti oni vijećnici koji su tokom svog mandata odradili sramotne postupke kojima su derogirajući  intence pozitivnih propisa Republike Hrvatske, Grad Sinj opteretili sudskim postupcima i nekretninama na koje su banke „sjele“ s hipotekama zbog neotplaćenih kredita, kao i oni koji gotovo dvadeset godina besramno koriste gradske prostore i oglušuju se na obavijesti službi o iseljenju iz istih.

Parafrazirati ću  poznatu izreku i reći : „Grad to smo mi“ jer to upravo tako zvuči i odzvanja kada dolazi iz uma vijećnika, koji dobro znaju da vijećničke stolice popunjene i unatoč svemu zadržane isključivo lancem stranačke pripadnosti a taj lanac ne doprinosi boljitku  Grada već služi  postizanju  osobnih interesa koji nikako nisu i ne smiju biti glavni zadatak i poslanje gradskih vijećnika.

Nadam se da će cijenjeni građani to uzeti u obzir kada budu zaokruživali glasačke listiće na predstojećim izborima i odlučivali tko će biti njihov glas u budućem Gradskom vijeću.

 

Gradonačelnica

Kristina Križanac

Povezani članci

7 Komentara

 1. Stop cesti s gonje strane kanala u donjim glavicama! Nikome nebi sližila, jedino bi se devastiralo i uništilo poljoprivredno zemljište.
  Stop!

 2. GUP je mutlježina teška, kamenolomi ostaju unatoč velikom broju primjedbi…..

  17
  4
 3. Kad se nekoga zaposli u općinu, on prijemne testove riješi 100%, nije mi jsano kako toliki propusti.

  7
  2
 4. Daj ženo radiš u rukavicama 6 godina a vratila si nas 12 godina unatrag,budi čovjek za kraj i reci koji vijećnik koristi taj prostor da neglasamo za njega ma čiji got bio.

  11
  2
 5. Severina, postoje ideje za 2 golf igrališta od 9 rupa iznad kanala, od Junakovog do iza Jelinčića a bili bi u sklopu manjih voćnjaka i vrtova a vlasnici zemlje bi bili unutar te tvrtke.

  3
  2
 6. Glavičani donji nisu bez kičme. Uostalom, neka čampre Sinj skine s glavica, dosta ponižavanja je bilo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button