Vijesti

Od danas obavezne maske u kafićima i zatvorenom, nove stroge mjere za svadbe

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

“Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa, dodao je.

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu.

“Posebne preporuke za sva okupljanja preko 50 ljudi”

Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl.

Božinović je kazao da su donesene posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori društvenih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Božinović je napomenuo da odluke o ograničavanju društvenih okupljanja za područja pojedinih jedinica lokalne samouprave mogu zatražiti i županijski stožeri, s obzirom na to da nije svuda u Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

Također, na sjednici je kazao da mjere stupaju na snagu od dana donošenja, što je danas 12 listopada 2020.g.

Tagovi

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close