Vijesti

Od ponedjeljka covid-potvrde obavezne za zaposlene u zdravstvu i za pacijente

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je jučer odluke kojima se od ponedjeljka 4. listopada uvodi obveza covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19. No od istog dana ista obaveza vrijedit će i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se od 4. listopada testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, firme koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrdu ili test će morati pokazati ovlaštenoj osobi prilikom dolaska na posao.

Covid-potvrde će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično.

Covid-potvrdu odnosno dokaz o testiranju morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, kao i oni kod kojih postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Potvrde su potrebne za pacijente koji idu na dijagnostičko-terapijske zahvate kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. U ovu skupinu ne spada većina pregleda radiološke dijagnostike, kao što je primjerice rendgen.

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci te oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani.

Testirati se neće morati ni osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button