Vijesti

Od ponedjeljka kreće antigensko testiranje srednjoškolaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ponedjeljka kreće brzo antigensko testiranje na koronavirus oko 1,5 tisuću maturanata srednjih škola, što je gotovo trećina učenika završnih razreda srednjih škola s područja SDŽ, a testiranje će se provoditi cijeli idući tjedan – potvrdio je u petak Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ. Testiranje se organizira u suradnji SDŽ, županijskog stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, a provodit će ga liječnici školske medicine Nastavnog zavoda.

  • Cilj nam je na ovaj način bolje utvrditi epidemiološku sliku i stanje u našim školama kako bismo sukladno procjenama poduzimali druge potrebne korake – objasnio je Đonlić.

Škole su odabrane prema ključu ravnomjerne raspoređenosti po cijeloj županiji, a testiranje je dobrovoljno. Za sve učenike maturante koji su maloljetni bit će potrebno ishoditi suglasnost roditelja, tako da će oni antigenskom testiranju pristupiti nešto kasnije tijekom idućeg tjedna.

Splitsko-dalmatinska županija je druga iza Grada Zagreba u kojoj se takvo brzo testiranje provodi među učenicima. U Zagrebu je, podsjetimo, istraživanje provedeno krajem studenog i početkom prosinca prošle godine. Sudjelovalo je ukupno oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola kao i 400-njak djelatnika. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 utvrđena je u svega 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola te 1,1 posto osnovnoškolaca pa je zaključeno kako škole nisu žarišta te se učenike ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima koronavirusa.

Vijest prenosimo s portala slobodna dalmacija

Povezani članci

Back to top button