Politika

Odgovor Kristine Križanac- Ured Gradonačelnice grada Sinja uvijek otvoren Franjevcima

Dopisom potpisanim od strane gvardijana i upravitelja Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra. Petra Klapeža, a  upućenim na adresu sinjskih portala, Gvardijan je u ime sinjskih franjevaca zatražio od mene, kao Gradonačelnice,  i Gradskog vijeća uvođenje reda na prostorima oko Crkve. Žao mi je što Gvardijan nije prepoznao da su moja vrata sinjskim franjevcima i njemu kao Gvardijanu, uvijek otvorena, te da se umjesto obraćanja putem portala mogao obratiti direktno u moj ured. U tom slučaju, osim što bih mogla saslušati pritužbe sinjskih franjevaca i njega osobno,  obavijestila bih ga i da je u pripremi Odluka o korištenju javnih površina u gradu Sinju, koja je prethodno bila i na javnom savjetovanju. Kako i osobno smatram da je preglasno puštanje glazbe neprimjerreno, vrlo često se upravo od Izvršne vlasti utjecalo na spuštanje decibela, posebice u vrijeme Crkvenih i alkarskih svečanosti. Gradska vlast je u suradnji s inspekcijskim službama bila i organizator sastanaka s ugostiteljima, te smo na taj način postigli i određene rezultate vezane uz navedeni problem. Jedan od takvih rezultata je i razumijevanje ugostitelja, koji nikada u vrijeme procesije ulicama grada i kretanja alkarske povorke nisu iste ometali putem glasne glazbe ili zauzimanja javne površine štekatima.

No, svakako treba istaknuti da je danas, u vrijeme kada se borimo za svako radno mjesto i nastojimo spriječiti iseljavanje naših građana, rad ugostiteljskih objekata jedan od oblika zapošljavanja u Sinju. Razne manifestacije, koje održavamo za građane Sinja, ali i turiste kojih je sve više, neophodne su i svojom lokacijom moraju biti prilagođene potrebama i centralnom dijelu Grada. Upravo stoga Grad je uložio značajna sredstva za uređenje Šetališta i parka Alojzija Stepinca, koji se uistinu nalaze uz Crkvu, odnosno uz bočnu stranu Crkve koje je drugo najvažnije okupljalište građana grada Sinja uz sinjsku Pijacu.

Svakako da razumijemo i potrebe Crkve, kao i samih vjernika za intimnošću molitve, kao i ostalih crkvenih obreda. No, moram napomenuti da se do rješenja uvijek može doći samo dijalogom i kvalitetnom komunikacijom, što nikako ne treba izostati između Izvršne vlasti Grada Sinja i Crkvene vlasti u Sinjskom svetištu. Upravo stoga, nadam se da ćemo zajedničkim dijalogom učiniti ugodnijim suživot svih u centru Grada, a ujedno omogućiti našim fratrima i vjernicima potrebnu intimnost.

Na kraju moram naglasiti da Grad Sinj i ja kao Gradonačelnica podržavamo tradiciju pucanja mačkula sa starog Grada, a koja se već dugi niz godina događa u vrijeme alkarskih svečanosti i dana Velike Gospe.

Gradonačelnica

Kristina Križanac

Povezani članci

2 Komentara

  1. Posuška opet laže.
    Sastanak sa ugostiteljima nije pokučio uspjeh kad ona nije ispoštovala dogovoreno i preusmjerila ljude za te sane ranije od pijace prema disko klubovima i periferiji.
    A ovo o kafićima kao o bitnim poslodavcima govori sve o bjedi ove gradske vlasti i njenih prvaka Kristine, Stipice i ostalih jataka.

    Od multinacionalnih firmi, turizma spali smo na kafiće kao glavna zaposlenja. Tribalo bi još bar 200 kafica otvorit.

  2. Kontrabas, sta sad ne zasviras malo o Odluci iz Zagreba vezano za Halu. Laže li tu “posuška” kako ju nazivaš?

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button