Vijesti

Odluka Ustavnog suda: Samo policijski službenici i prometni redari smiju izreći kaznu za nepropisno parkiranje i izdati naredbu o premještanju vozila “paukom”!

Današnjim vozačima noćna mora je „Pauk“ i „papirić“ zataknut za brisač automobila s napisanim novčanim iznosom uz napomenu da ste učinili prekršaj u sferi nepropisnog parkiranja.

Znate li tko vam je izdao naredbu o premještanju vozila? Znate li tko vam je izrekao novčanu kaznu. Policijski službenik ili prometni redar ili možda djelatnik Kamička d.o.o.

Reći ćete da vas to ne zanima.

Međutim, nije tome tako. Netko je ovlašten a netko nije ovlašten za neki službeni posao. Ne može baš svatko raditi što hoće. Zapravo može raditi što hoće, ali ne i do kada hoće! Neke radnje koje se tiču nepropisno zaustavljenih vozila i novčanih kazni, su neki mogli poduzimati do odluke Ustavnog suda Republike, koji je odlučio da bi jednoj priči trebao biti kraj.

Ustavni sud Republike Hrvatske odlukom broj: U-II-5696/2012 od 9. listopada 2018. ukinuo je članak 6. stavak 1. Pravilnika o uvjetima i načinu obavljanja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila te uvjetima za obavljanje poslova premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila i to u dijelu koji glasi: »ili pravne osobe osnovane za obavljanje poslova nadzora i premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih osoba«. Što to konkretno znači i na što se to odnosi?

Naime, iz sadržaja članaka 84. stavka 1. i 85. ZoSPC-a/17 razvidno je da su policijski službenici ili službenici jedinice lokalne samouprave (prometni redari) ovlašteni utvrditi počinjenje prekršaja, izdati naredbu o premještanju vozila i izreći novčanu kaznu. Takva ovlaštenja nisu propisana za djelatnike pravnih osoba koje osnivaju jedinice lokalne samouprave u ovom slučaju Kamičak d.o.o. Do ove odluke Ustavnog suda je krivo tumačeno da ovlaštene osobe pravne osobe koje osnivaju jedinice lokalne samouprave mogu: utvrditi prekršaj, izdati naredbu o premještanju vozila, izreći propisanu novčanu kaznu – premda takve ovlasti je zakon davao isključivo policijskim službenicima ili službenicima jedinica lokalne samouprave (prometnim redarima).

Vijećnik HDZ-a Marko Križanac je na više sjednica ukazao na problem da u Gradu Sinju nemamo prometnog redara koji bi riješio dosta problema što se tiče prometnih pitanja u Grad Sinju. Sada se odlukom Ustavnog suda to i potvrdilo. Tada ne bi trebala asistencija policijskog službenika u rješavanju krivo parkiranih vozila i njihovog premještanja. Potrebno je da Grad Sinj čim prije zaposli prometnog redara (prvenstveno da to mjesto popuni premještanjem djelatnika iz Kamička d.o.o.) radi sprečavanja „uhljebljivanja“ sa NL dr. Jadrijevića i trajnije riješi ovaj problem, a ne da ovisi o radnom vremenu i volji policijskog službenika.

Povezani članci

2 Komentara

  1. Narode, nije ovaj tekst napisan da bi se vas zaštitilo od parking sluzbe nego da bivsi direktor kamicka priđe u Općinu.

Back to top button