Vijesti

Održan 4. Memorijal Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG

Na aerodromu Sinj održano je natjecanje motornih pilota u preciznom slijetanju, ovogodišnji  4. Memorijal Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG. Aeroklub Sinj, domaćin i organizator ovog jedinstvenog natjecanja, kroz isto nastoji i uspijeva evocirati sjećanje na početke borbenog djelovanja ove postrojbe iz sastava 4. brigade ZNG na samim počecima Domovinskog rata, u proljeće 1991. godine. Postrojba se sastojala uglavnom od članova aeroklubova Sinj i Split a imala je odjeljenje motornih pilota i odjeljenje padobranaca – diverzanata.

Na ovogodišnjem natjecanju nastupilo je 10 motornih pilota iz aeroklubova Split i Sinj te zrakoplovne tvrtke Split Air. Piloti su koristili četiri letjelice i to: avion Morane Socata i avion Cesnna 205 iz aerokluba Sinj, avion Cesnna 172 aerokluba Split i avion Cesnna 182 tvrtke Split Air.

Svaki pilot imao je pravo na tri serije slijetanja u označena polja na USS sinjskog aerodroma za što je dobivao kaznene bodove ovisno o preciznosti prvog dodira stajnim trapom zrakoplova. U konačnici, najmanje kaznenih bodova imao je pilot Igor Jajac iz aeroklub Split koji je osvojio prvo mjesto, drugoplasirani je bio pilot Marino Kotoraš, inače lanjski pobjednik, također iz aeroklub Split a treće mjesto pripalo je Mariu Baraću iz sinjskog aerokluba.

Medalje i pehare za prva tri mjesta uručili su: Matko Raos, ratni zapovjednik postrojbe SZV 4. GBR; Neven Bazina, pripadnik postrojbe i jedan od njenih osnivača; Ivan Tomasović, direktor natjecanja ispred aerokluba Sinj te Zvonko Kovačević, predsjednik aerokluba Sinj i predstavnik udruge veterana 4. gardijske brigade koji je pobjedniku uručio prijelazni pehar. Na samom zatvaranju natjecanja nazočio je gradonačelnik grada Sinja gospodin Miro Bulj koji je iskazao potporu ovom društveno – sportskom događaju sa željom da se isto nastavi i svjedoči o činjenici početaka stvaranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tu u Sinju na sinjskom Piketu.

Paralelno uz natjecanje, organizator je na Piketu postavio izložbu fotografija i dokumentacije iz ratnog razdoblja postrojbe a sutra i u utorak biti će prikazivan dokumentarni film „Beskrajno modro“ koji govori o stvaranju i ratnom putu postrojbe uz neposredni komentar njenih pripadnika.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button