Kultura

Održan “Dan Antike Sinj 2022.”

Udruga PKD Gaj Laberije organizirala je sinoć, 31. srpnja 2022.g. 17. Dan antike: Utakmica Delmata i Rimljana’.

Mimohod je počeo od hotela Alkar do stele Gaja Laberija u Vrličkoj ulici u Sinju, gdje je održan svečani govor o povijesti stele. Nakon toga je kolona preko Trga kralja Tomislava stigla do Trga dr. Franje Tuđmana.
Nakon obraćanja Mariane Pivalice, voditeljice za razvoj turističkih proizvoda i kongrese Turističke zajednice grada Splita, gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj svečano je otvorio program.


Manifestaciji su nazočili Lino Ursić, savjetnik za turizam u županijskom Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo, i direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč.


Na Trgu dr. Franje Tuđmana okupilo se oko 900 posjetitelja koji su uživali u neobičnom spektaklu. Kao i svake godine, odigrala se ‘Uakmica Delmata i Rimljana’ u kojoj su, unatoč pobjedi od 5:1, po odluci Dioklecijana, Delmati dobili, ali su pobijedili Rimljani, te je pobjednički stijeg stavljen na barjak Rimljana.


Pored utakmice gledatelji su imali priliku vidjeti plesačice, Sinjske mažoretkinje, žonglere s vatrom, a djeca su posebno uživala u igri ‘Joker i Car Dioklecijan’. Program je završen vatrometom u izvedbi skupine Cirku kolektiv iz Splita.


Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja. ‘Projekt se nastavlja dalje, u cilju promicanja priče o nastanku nogometa u Cetinskoj krajini te najavljen 18. Dan antike koji će se održati 30. srpnja 2023. godine’ kazao je na kraju programa predsjednik Udruge Dejan Poljak.

 

 

Povezani članci

Back to top button