Kultura

Održan Dan Antike Sinj 2019.

Udruga PKD Gaj Laberije organizirala je sinoć, 28. srpnja 2019.g. ’14. Dan antike: Utakmica Delmata i Rimljana’. Mimohod je počeo od hotela Alkar do stele Gaja Laberija u Vrličkoj ulici u
Sinju, gdje je održan kratki govor o povijesti stele. Nakon toga je kolona preko Trga kralja Tomislava stigla do Trga dr. Franje Tuđmana. Nakon obraćanja izaslanika župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, Damira Čarića i direktorice Turističke zajednice grada Sinja Monike Vrgoč, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac svečano je otvorila program.

Unatoč kišnom vremenu na Trgu dr. Franje Tuđmana okupilo se oko 500 posjetitelja koji su uživali u neobičnom spektaklu. Kao i svake godine, odigrala se ‘Uakmica Delmata i Rimljana’ u kojoj su, unatoč pobjedi od 3:0, po odluci Dioklecijana, Delmati dobili, ali su pobijedili Rimljani, te je pobjednički stijeg stavljen na barjak Rimljana.

Pored utakmice gledatelji su imali priliku vidjeti plesačice, Sinjske mažoretkinje, borbe gladijatora, žonglere s vatrom, a djeca su posebno uživala u igri ‘Joker i Car Dioklecijan’. Program je završen vatrometom u izvedbi skupine Antun-Tun iz Samobora.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja. ‘Projekt se nastavlja dalje, u cilju promicanja priče o nastanku nogometa u Cetinskoj krajini te najavio 15. Dan antike koji će se održati 26. srpnja 2020. godine’ kazao je na kraju programa predsjednik Udruge Dejan Poljak.

Povezani članci

Back to top button