Vijesti

Održan dan Antike “Utakmica Delmata i Rimljana”

Sinoć nedjelja 25.07.2021. godine u Sinju Trg dr. Franje Tuđmana na jedan dan pretvara se u Amfiteatar kojega posjećuju Delmati i Rimljani. Ovo je šesnaesta godina okupljanja  po redu, a povod tome je stela Gaja Laberija i povijesna priča koju stela tumači. Delmati i Rimljani krenuli su sa Trga dr. Franje Tuđmana kroz Glavičku ulicu na Trg kralja Tomislava sve do stele Gaja Laberija u ulicu Vrlička gdje je savjetnik cara Dioklecijana ( Branimir Romac ) održao tradicionalni govor.

Utakmica između Delmata i Rimljana nije se održala zbog epidemioloških razloga a car Dioklecijan ( Josip Vučković ) držeći se statuta u kojem piše ukoliko se utakmica ne odigra zbog više sile car će i za tu godinu kazati da se odigrala a rezultat će biti ne riješen.

Gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj članovima udruge; Luki Santo, Josipu Vučkoviću i Petru Galiću za deset godina sudjelovanja uručio je zahvalnice i satove s posvetom Gaj Laberije 10 godina, a za članove udruge koji sudjeluju petnaest godina: Anti Križancu, Stipi Vukasović Lončaru, Robertu Santo, Anti Norac Kevi i Ivanu Bulju priznanice i Gladius mačeve s posvetom.

– udruga će i dalje kroz svoje projekte ukazivati da je „Hrvatska kolijevka nogometa“ a za to imamo čvrst kameni dokaz stelu Gaja Laberija  a uporište povijesne činjenice je u FIFA biltenu br.71 „Arheologija i Nogomet“ iz 1969. godine rekao je predsjednik udruge Dejan Poljak.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button