Vijesti

Održan mirni prosvjed na Mojanci – građani traže odgovorne

Danas je na Deponiju Mojanka održan Centralni skup i ujedno početak sedmodnevnog prosvjeda građana koji se protive odlaganju otpada iz Vrgorca. Prosvjed je organizirao Mjesni odbor Turjaci, u dogovoru s Mjesnim odborom Brnaze. Na prosvjedu je sudjelovalo oko 400 građana uglavnom s područja grada Sinja. Među njima su bili i vijećnici Grada Sinja, Tihomir Radović, Miro Bulj, Stipe Perić, Zvonko Maras, Petar Župić, Filip Klarić-Kukuz, Dujo Maleš i Marko Križanac, razvlašteni dogradonačelnik Zlatko Ugrin, te Ivana Živaljić, direktorica Čistoće CK d.o.o. Među prisutnima se moglo vidjeti i „prekaljene “ borce Boru Galića, Ivana Perića i ostale s područja Turjaka koji su se borili u slučaju Makarskog smeća i njegovog odlaganja na Mojanku.

Građanima se prvi obratio predsjednik MO Turjaci Stipe Perić te ih upoznao s dosada provedenim aktivnostima u cilju sprečavanja odlaganja Vrgoračkog smeća na Mojanci i zahtjeva da se hitno prestane dovoziti otpad iz Vrgorca, ali i drugih gradova i općina izvan Cetinske krajine. Svi prisutni su se složili da se i dalje ustraje na tom cilju do konačne sanacije i zatvaranje Mojanke. Dogovorene su i daljnje prosvjedne aktivnosti koje će se odžavati na samom odlagalištu otpada. U sličnom tonu skupu su se obratili gradski vjećnik Filip Klarć-Kukuz i saborski zastupnik i gradski vijećnik Miro Bulj.

Ujedno je spomenuta činjenica da Grad Sinj ima u proračunu stavku od 17 milijuna kuna i gotov projekt za sanaciju Mojanke, ali gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac to još nisu pokrenile. Traži se da se po tome postupi i da Grad Sinj do kraja ove godine provede postupak javne nabave za sanaciju Deponija.

Perić je najavio kako će se prosvjed nastaviti i sljedećih dana, do nedjelje, 27. listopada do 16:00 sati. Zatražio je od građana da se organiziraju i da u skupinama „stražare“ svaki dan ispred deponija počevši od 6:00 sati ujutro, odnosno u njegovo radno vrijeme, kako bi spriječili ulazak kamiona s vrgoračkim smećem u sam Deponij.

Nakon uvodnih izlaganja, građani su postavljali pitanja i tražili odgovore, tko je kriv za vrgoračko smeće u Gradu Sinju, tko je izdao Rješenje, gdje je sada gradonačelnica Kristina Križanac i saborski zastupnik Ivan Šipić i zašto nisu sa svojim narodom, traže da se Rješenje ukine, jer je to tada trajno rješenje, a ne da se strahuje svaki dan hoće li ili neće stići nečije smeće, koje ne pripada ovom Deponiju.

Dodatno su građani spominjali saborskog zastupnika Ivana Šipića, koji je najavio da je osobno sam dogovorio sastanak u Ministarstvu, na kojem bi po njemu trebala sudjelovati i gradonačelnica Kristina Križanac, direktorica Čistoće CK d.o.o. Ivana Živaljić i on osobno.

Tko će još prisustvovati tom sastanku, koji su ciljevi i kada je termin tog sastanka, tko će im dati izvješće s tog sastanka, je li to samo „mazanje očiju“, bila su pitanja koja su postavljali javno građani. Nas okupljene kao i sve žitelje ovog područja samo zanima trajno rješenje, zabrana dovoza smeća iz drugih gradova i općina i sanacija Mojanke, bili su odlučni prisutni.

Povezani članci

2 Komentara

  1. A jeli bio dr.Jadrijević. aha oprostite što pitam i treći put će prodat sinjanima ime za gradonačelnika pod bubrige. On se pojavljuje svako 4 godine i javi sinjanima ko će im kao vodit grad. E tupani jedni.

    1
    4
  2. Preseliti deponij uz gospodarsku zonu Čaporice. Dosta je izrabljivanja Sinja od susjednih općina.

    4
    1
Back to top button