Vijesti

Održan Okrugli stol Siguran (su)život s potresima – Sinj je na trusnom području

Jučer, u četvrtak 22. veljače u zgradi Palacina u Sinju održan je Okrugli stol „Siguran (su)život s potresima – na primjeru Grada Sinja“ .

Okrugli stol organizirali su voditelji projekta CRONOS uz suorganizaciju Grada Sinja.
Na okruglom stolu izneseni su rezultati projekta CRONOS (Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla) vezani uz seizmičku mikrozonaciju Grada Sinja.
Projektne aktivnosti nužne za navedeno te njihove rezultate prezentirali su voditeljica CRONOS projekta, prof. dr. sc. Snježana Markušić sa suradnicima: doc. dr. sc. Davor Stankodoc. dr. sc. Mario Gazdek, Iva Lončar i Bruno Mravlja.

Rezultati provedenih istraživanja doprinijet će boljem poznavanju svojstava tla i stijena na području Grada Sinja, a pripremljene mikrozonacijske karte i karte trešnje tla za odabrane potresne scenarije čine seizmičku podlogu koja je neophodna prilikom urbanističkog planiranja, čime se omogućuje kvalitetna protupotresna gradnja, a što je glavni preduvjet za daljnji razvoj Grada. Stoga je Okrugli stol izazvao veliki interes, kao i konstruktivnu diskusiju.
Okrugli stol otvorio je gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj, a interes za ovu temu pokazali su brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnatelji škola, predstavnici medija te zainteresirana javnost.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button