Politika

Održana 1. Sjednica MO Sinj – pogledajte koja su pitanja postavili građani

Priopćenje MO Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti:

Dana 27.10.2023. je održana 1. Sjednica MO Sinj.

Na sjednici je prisustvovalo 7 od 11 vijećnika: Tomislav Barhanović, Martina Barbić, Bartol Alebić, Jerko Bareza, Filip Budimir, Dino Vuković i Željko Cvitković – Đone.

Prije samog početka Sjednice je konstatirano da je službeni Poziv Grada za izradu Programa rada Vijeća MO-a sa područja Grada Sinja za 2024. donesen 16. listopada 2023., a objavljen je javno tek 9 dana nakon toga, 25. listopada 2023. na službenim stranicama Grada Sinja, te se moralo brzo reagirati kako se u pozivu navodi zbog „činjenice da je u tijeku izrada prijedloga Proračuna Grada Sinja za 2024. godinu, pozivaju se svi predsjednici vijeća mjesnih odbora sa područja Grada Sinja da što prije, a najkasnije do 1. studenog 2023. godine dostave svoje programe rada za sljedeću godinu.“ Naglašeno je da je neodgovorno i neozbiljno od strane gradskih službi što se zahtijeva da svi mjesni odbori naprave to kroz 7 dana od kojih su dva neradna dana (subota i nedjelja) a dok se kao zadnji dan naveden za dostavu programa rada navodi svetkovina Svih svetih, 1. studenog 2023., također neradni dan. Na ovaj način se sve mjesne odbore dovelo u nepovoljan položaj zbog prekratkog roka. Također, vijećnicima je dano na znanje da nakon provedenih izbora, MO Sinj nije službeno dobio kontakt brojeve niti e-mail adrese niti jednog vijećnika MO Sinja, što smatramo da je Gradska služba trebala napraviti.  Predsjednik MO Sinj je gradskim službama poslao e-mail  u kojem traži navedena podatke, 4. listopada 2023., na koji je odgovoreno tek 17. listopada 2023. te u navedenom e-mail odgovoru nisu dostavljeni traži podaci. Ovakav pristup vijećnici MO Sinj smatraju neodgovornim i neozbiljnim pristupom od strane gradskih službi.

Vijećnik MO Sinj Željko Cvitković – Đone je rekao da nitko od vijećnika nije dobio službeni poziv za sjednicu te je zbog toga tražio odgodu sjednice za 30. ili 31. listopada. Također je rekao da nije dobio na uvid Program rada MO Sinj, službeni poziv za održavanje sjednice te dnevni red sjednice i zato  smatra da nije pravovaljana i da nisu zadovoljeni svi uvjeti kako bi se sjednica mogla održati te je zbog toga napustio Sjednicu.

Ostali članovi su zbog službenog naputka iz Gradske uprave Sinj te hitnosti situacije nastavili s radom, usvojili Program rada i donijeli odluku da upite građana koji su im do tada upućeni proslijede Gradonačelniku i Gradskom vijeću.

MO Sinj je izradio e-mail adresu na koju građani MO Sinj mogu upućivati svoje primjedbe, potrebe, prijedloge i sve ostala pitanja. E-mail adresa je mjesniodborsinj11478@gmail.com.

Program rada MO Sinj za 2024.g.

  1. Rješavanje prometnih gužvi – angažiranje prometnih stručnjaka koji bi predložili rješenje koje bi smanjilo prometne gužve.
  2. Potenciranje izgradnje zaobilaznice Sinja.
  3. Uređenje hipodroma te definiranje problema koji se javljaju oko istoga. (IEC Sinjska Alka -jahaća hala)
  4. Izgradnja novih grobnih mjesta te obnova stepenica na groblju, ugradnja rukohvata na svim stepenicama te bolje uređenje groblja.
  5. Parking kod Doma zdravlja (bolnica) – otkup privatnog zemljišta, uređenje parkinga i proširivanje pristupnog puta.
  6. Trajno uređenje prolaza za stanare Alkarskog trkališta kojima se prilikom zatvaranja Alkarskog trkališta zatvara i izlaz na cestu.
  7. Inicijativa uređenja bazena – ugradnja rampe za invalide i slabo pokretne osobe.
  8. Uređenja stabala na javnim površinama – poticanje sadnje novog drveća na mjestima gdje je moguće te bolje održavanje i uređenje postojećih stabala, pokrenuti ažurnije održavanja svih zelenih površina.
  9. Asfaltiranje ceste Put šumarije – ogranak od kućnog broja 34 do kućnog broja  48.
  10. Uređenje parkirališta i ceste u Ulici Put Petrovca, iznad zgrade Suda.

Pitanja građana postavljena MO Sinj te službeno proslijeđena upravi Grada:

–          Aglomeracija – u kojoj je fazi, konkretno asfaltiranje cesta te plan završetka radova.

–          Groblje – inicijativa za izgradnju novih grobnih mjesta, popravak stepenica na novom dijelu groblja, kao i izrada rukohvata na najgornjem dijelu stepenica – vidjeti što je s najavljenom rekonstrukcijom

–          Što je konkretno u planu s jahačkom halom – može li se dati u najam nekom od konjičkih klubova?

–          Bazen – inicijativa za natkrivanje i uređenje bazena kako bi se mogao koristiti i zimi.

–          Objekti na bazenu – na koji ih se način ima u planu iskoristiti?

–          Provjera električnih vodova kod cjelokupne gradske rasvjete  – zbog događaja prije ovogodišnje Alke, kad je struja stresla djecu na alkarskom trkalištu.

–          Pokretanje inicijative za malu peškariju na Bazani ( kčz 398/5, k.o. Sinj – vlasništvo Grad Sinj)

–          Pokretanje inicijative za izgradnju azila za napuštene životinje.

–          Obnova stabala u gradskom parku.

–          Pokretanje inicijative da se Grad Sinj upiše kao mali šumovlasnik i krene u obnovu šume na Gradu .

–          Maruni na Alkarskom – može li se pokrenuti inicijativa za tretiranje drvoreda kestena protiv kestenovog moljca ( ili neka jeftinija varijanta suzbijanja)

–          Postavljanje kontejnera za smeće ispred zgrada, a ne kanti kojih ima mali broj i koje su malog volumena. Bolje organizirati odvoz.

–          Tražiti da se MO uključi u planiranju manifestacije Advent 2023.

–          Inicijativa za Pazar – mjesto gdje bi se subotom prodavali proizvodi sa lokalnih OPG-a i sezonski proizvodi kao što je grožđe ili novogodišnje jelke.

–          Upit građana iz naselja Kokoti pokraj Vojarne – da li je cesta od naselja Kokoti do Radošića (prema Joskanu) uplanjena u prostorni plan Grada Sinja? Slika u prilogu, žuta traka označuje trasu o kojoj se priča. (slika je predana uz ostalu dokumentaciju)

–          Pokraj (ispod) Doma Mladih u Livanjskoj ulici se nalazi kanal za oborinske vode koji prilikom svake kiše ne odvodi vodu zbog začepljenosti te potpuno poplavi donji dio ulice i napravi se bazen koji se izlijeva na D1 (Vukovarska cesta) cestu, dok potoci kiše teku niz Livanjsku ulicu jer i kroz cijelu cesto od Pijace pa nizbrdo su začepljene šahte oborinskih voda. Situacija je ista od Starog grada pa da Kvartira i Alkarskih dvora. Šahta iznad Alkarskih dvora (pokraj kipa don Ivana Filipovića Grčića) je stalno začepljena te se voda prelijeva preko stepenica i u Alkarske dvore te prema alkarskom trkalištu. Isto sve navedeno se događa od gradskog groblja kroz ulicu Put Odrine pa sve do Vrličke ulice. Potrebno je puno redovitije čistiti šahte i cijevi oborinskih voda.

–          Rješavanje problema sa bazom nerazvrstanih cesta koje muče brojne građane grada Sinja.

–          Upit svih stanovnika ulice Put Pavića prenosimo u cijelosti: Ovim putem želim izraziti zabrinutost i  nezadovoljstvo svih stanovnika, cjelokupnim stanjem u Ulici Put Pavića. Naime, vidljivo je svima da je ta ulica ostala zakinuta za cjelokupnu infrastrukturu i da se godinama nije ništa napravilo. Nogostup je napravljen do Klarića a Pavići su preskočeni, da bi se nogostup ponovno nastavio iza Pavića ,od predjela Bunarići. Svako malo nam nestaje električne energije, a trafostanica je u jako lošem stanju. Dva mjesta u ulici su kritična za automobile, obzirom da se jedva mimoilaze. Kanale nikada nitko nije očistio i automobilima prijeti velika opasnost od upadanja u iste, iz razloga što je cesta preuska. Ne postoje kante za razvrstavanje otpada a kanalizacija nam ide kroz otvorene kanale, te se sve slijeva na naše njive. Jedino što se godišnje napravi za tu ulicu je da se pošišaju grane sa strane ceste u ljetnom periodu. S obzirom na sve navedene činjenice, molimo Mjesni odbor Sinj, odnosno, nadamo se da ćete napraviti sve što je u vašoj nadležnosti da nam pomognete da više ne budemo građani drugog reda.

S poštovanjem,

Tomislav Barhanović,

predsjednik MO Sinj.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button