Kultura

Održana svečana dodjela nagrada „Zlatna penkala“, Split – Sinj – 2022

Jučer, 27. svibnja, u Galeriji Meštrović u Splitu, održana je svečana dodjela nagrada „Zlatna penkala“. Naime, Hrvatska turistička zajednica od 2005. dodjeljuje nagradu “Zlatna penkala” s ciljem isticanja vrijednosti profesionalnog pristupa pisanju i medijskoj promociji Hrvatske, svjesna važnosti utjecaja inozemnih turističkih novinara.

Nagrade se dodjeljuju za najbolje tekstove, radio i TV priloge, blogerske objave te najbolju objavu na društvenim mrežama.

U sklopu trodnevnog programa za sve pristigle novinare organiziran je poseban dio koji se odvijao na Bolu i u Sinju gdje su im domaćini bili lokalne turističke zajednice. Program u Sinju započeo je obilaskom Muzeja Sinjske alke, gdje je novinare i direktore predstavništava HTZ-a, u pratnji alkara: Frane Ivkovića (slavodobitnik 300. Sinjske alke), Mihovil Župa (slavodobitnik 306. Sinjske alke) i alkarskih momaka: Mirka Malbaše i Petra Cvitkovića, dočekala Monika Vrgoč direktorica TZG Sinja, Boris Filipović Grčić, voditelj Muzeja Sinjske alke, dok su ih prigodno pozdravili i zaželjeli dobrodošlicu Miro Bulj, gradonačelnik Grada Sinja i Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika Grada Sinja.

Muzejski postav razgledali su u pratnji Dina Ivančića, turističkog vodiča i Tomislava Barhanovića, kustosa muzeja. Nakon toga uslijedio je obilazak tvrđave Grad, gdje se nastavio prigodan dio programa uz nastup klape Cetinjanke iz Hrvaca, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruge reraša i guslara iz Otoka. Osvježenje za sve prisutne pripremio je naš čuveni barmen i koktel majstor Jure Vojković. Na tvrđavi su, pored tradicionalnih napjeva koji se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i UNESCO-a, pobliže bili upoznati s događanjima u znamenitoj bitci iz 1715., uskoj poveznici viteške igre Alke i štovanja Čudotvorne Gospe Sinjske te uz panoramski pogled na Sinjsko polje i planinske ljepotice koje ga okružuju, brojnim mogućnostima za outdoor aktivnosti.

Hrvatska turistička zajednica ove godine organizirala je 18. svečanu dodjelu nagrada „Zlatna penkala“ u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita u Splitu. Tom prigodom u Galeriji Meštrović dodijeljeno je 17 nagrada inozemnim novinarima, blogerima i influencerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj godini. Iznimno nas veseli što su među nagrađenim novinarima Lojze Wieser i Florian Gebauer s austrijske televizijske kuće ORF koji su prošle godine snimili nagrađenu emisiju “Okusi Europe – Dalmacija” s prilozima i iz Sinja i sinjske okolice. Oni su i jučer bili u Sinju zajedno s Branimirom Tončinićem, direktorom predstavništva u Beču.

Ovom prigodom ujedno se zahvaljujemo svima na uspješnoj suradnji i pomoći u organizaciji, posebice: Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteškom alkarskom društvu, Muzeju Sinjske alke, Muzeju Cetinske krajine – Sinj, klapi Cetinjanke, Udruzi rereša i guslara iz Otoka, Udruzi za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruzi stari zanati, OPG Moro, OPG Župić, OPG Mravak, Juri Vojkoviću, Stipi Prološčiću, Edi Crljenu i Tonću Klapežu , upravi i osoblju restorana Kod Frane – Ovrlja i Čistoći Cetinske krajine –Sinj!

Monika Vrgoč, Direktorica Turističkog ureda

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button