Vijesti

Održano predavanje “Asterodi – hladni ubojice”

U sklopu Dječjeg tjedna koji organizira udruga Cjelovit život, u petak 7. prosinca održano je predavanje pod naslovom “Asterodi – hladni ubojice” u punoj dvorani Alkarskih dvora. Predavači su bili prof. dr. Tihomir Marjanac i mag. Marina Čalogović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Predavanje je pratilo pedesetak posjetitelja, među kojima je bio i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola te njihovi nastavnici. Na predavanju se moglo čuti i vidjeli sto su asteroidi i koja je sličnost i razlika sa kometama, otkuda dolaze, i kolika je mogućnost njihovog sudara sa Zemljom. Predavači su prikazali i kakvi bi bili učinci kada bi se dogodio takav sudar, te tragove koje su posljedica prijašnjih udara.

Nakon predavanja uslijedila je poduža diskusija na kojoj su gosti opisali i istraživačku misiju Oziris-ReX koja je upravo u tijeku s ciljem da prikupi uzorke s asteroida Bennu koji predstavlja potencijalnu opasnost po Zemlju jer bi se u budućnosti mogao sudariti sa Zemljom.

Ovo predavanje je ujedno prvo u nizu koje se planira održati u našem gradu s ciljem popularizacije znanstveno-tehničkih područja.

Organizatori predavanja bili su Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski astronautički i raketni savez.

Povezani članci

Back to top button