Vijesti

Opća gimnazija Dinka Šimunovića i Galerija Sikirica dovode majstora grafita u Sinj

Galerija Sikirica i Opća gimnazija Dinka Šimunovića sutra dovode u Sinj poznatnog i respektiranog umjetnika grafita i pasioniranog strip crtača – Ivana Svagušu Svagija. Radi se o partnerskom projektu tijekom kojeg će stručno osoblje Galerije Sikirica (Dragana Modrić, Anđela Galić) predstaviti našim gimnazijalcima kulturnu i umjetničku baštinu Sinja i Cetinskog kraja, upoznati ih s manje poznatim činjenicama i zanimljivostima iz prošlosti grada, a potom će slijediti radionice na kojima će učenici usvajati teorijsko i praktično znanje o umjetnosti grafita. U konačnici, svoje će novostečene vještine moći i prezentirati jer je u okviru projekta osmišljeno i oslikavanje zida gimnazijske zgrade, pri čemu će učenici, pod stručnim vodstvom Ivana Svaguše, aktivno sudjelovati.

Radionice će obuhvaćati: Uvod u povijest i sociološki fenomen grafita, Rad na vlastitoj temi i idejama (skiciranje ideja), Uobličavanje teme/Crtanje, Definiranje skica i bojanje, Upoznavanje s materijalom (vježbanje tehnika crtanja sa sprejevima, kontrola pritiska spreja i sl.) i zaključno Oslikavanje zida.

 

Ivan Svaguša Svagi (1982.) završio je Školu likovnih umjetnosti i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti (smjer slikarstvo) u klasi profesorice Nine Ivančić. Iznimno je angažiran u humanitarnom i volonterskom radu te je 2014. dobio i nagradu Vijeća Europe za program prevencije zloporabe droga kroz strip radionice. Organizator je, urednik  i voditelj brojnih tribina/promocija stripova i izložbi u Info zoni te drugdje. Autor je i koautor nekolicine strip albuma koje promovira diljem hrvatske. Osnivač je nezavisne izdavačke kuće Bučni stripovi, kroz koju na multimedijski način prezentira stripove te glazbu. Autor je mjesečne strip kolumne-Građanski odgoj.

Povezani članci

Back to top button