Vijesti

Oplovljene letjelice na aerodromu Sinj

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo završila je preglede aviona i jedrilica u svrhu njihove plovidbenosti  koje se ovoga tjedna provodilo na aerodromu Sinj. Domaćin i suorganizator petodnevnog tehničko- sigurnosnog programa bio je aeroklub Sinj. Kroz svoju djelatnost, a naročito kao operator aerodroma, aeroklub sa ovom resornom državnom agencijom ima dugogodišnju uspješnu suradnju. Pregledana je ukupno 21 letjelica u vlasništvu aeroklubova Sinj, Split i Vitar te fizičkih osoba. Avion i dvije dvosjedne jedrilice aerokluba Sinj pregledane su prvog dana po pitanju propisanih normi i procedura održavanja, tehničkog stanja i dokumentacije te su dobile certifikate o plovidbenosti kao i ostale letjelice pregledane idućih dana s tim da će trebati dostaviti Agenciji još poneki papir koji trenutno nije gotov iz proceduralnih razloga.

Aeroklub Sinj kao domaćin, osigurao je sve potrebne uvjete za optimalan rad trojici inspektora i svim vlasnicma letjelica a što je pomoglo da proces svakodnevno ide po planu i bez zastoja.

„Od same Agencije naglašena je činjenica da je ovo najveći broj zrakoplova pripremljenih za pregled na jednoj lokaciji od postanka Republike Hrvatske, a što je prenio i HTV u svom podnevnom Dnevniku. Inspektori su iskazali zadovoljstvo uvjetima za rad i ostalim aerodromskim resursima  koje su imali na raspolaganju što je nama domaćinima drago i motivirajuće“ kazao je Zvonko Kovačević, predsjednik aerokluba Sinj.

Ovaj pregled trebao se realizirati polovicom travnja ali zbog epidemioloških mjera to nije bilo izvedivo pa su letjelice bile neregistrirane, a što im priječi da legalno i sigurno lete. Prije dva tjedna padobranci su počeli svoje skokove, a sada će se intezivirati i jedriličarsko te motorno letenje na Piketu. Prije par dana u potpunosti je završena košnja trave pa je i sa te strane operator aerodroma osigurao optimalne uvjete za letenje sukladno aerodromskim procedurama.

„Stvoreni su svi uvjeti za intenziviranje letačke sezone na aerodromu Sinj pa očekujem od svih onih koji dolaze na kompleks aerodroma da punu pažnju posvete svojoj i našoj sigurnosti. Svaki dolazak na kompleks aerodroma kao i radnje na njemu trebaju biti u skladu sa njegovom namjenom a to je provedba letačkih operacija. Sve van toga narušava sigurnost i može dovesti do ozljeda, materijalne štete pa i katastrofe, kako letačkog osoblja tako i posjetitelja, naročito ako se neovlašteno i nenamjenski koriste operativne površine  aerodroma kao što su uzletno sletna staza, rulna staza, mjesto za startanje zrakoplova, padobranski cilj i dr.“ naglasio je predsjednik aerokluba.

„Iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo najavljen je redovni nadzor i pregled djelovanja padobranske škole aerokluba Sinj a što je ranijih godina polučivalo izrazito pozitivne nalaze inspektora pa nema razloga da tako ne bude i sada“ kazao je voditelj padobranske škole, nastavnik padobranstva Nikola Bašić.

 

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button