Branitelji

Optužen srpski dragovoljac – zlostavljao, mučio i ubio 16-godišnjaka Sinišu Rajkovića u Vukovaru

Zbog sudjelovanja u mučenju i ubojstvu 16-godišnjaka nakon okupacije Vukovara u studenome 1991., osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 70-godišnjaka, negdašnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba koji je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega.

Okrivljenika se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civila 18. studenoga 1991. navečer, nakon što su udružene snage JNA, paravojnih postrojba lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga, priopćilo je u srijedu Županijsko državno odvjetništvo.

Optužen je da je u tome sudjelovao kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, zajedno s jednim poznatim i jednim nepoznatim pripadnikom tih postrojba, u Veleprometu, u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga, gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijeni.

Tereti ih se da su u zgradi tzv. stolarije zlostavljali maloljetnog Sinišu Rajkovića 16-godišnjaka, da su ga udarali rukama, nogama i kundacima po cijelom tijelu, a kad je ostao ležati, više su ga puta uboli bajunetama i tako usmrtili. Dječak je, inače, bio sin hrvatskog dragovoljca Stjepana Rajkovića koji je na prvoj crti izgubio život u rujnu iste godine. Nesretni Siniša je, prije nego što je mučki ubijen, bio ranjen gelerom u ruku. Što se optužnice tiče, sam opis događaja je nezamislivo brutalan. Osumnjičenog se i tereti da je 18. studenog 1991. godine, nakon okupacije Vukovara, prokazivao one koje su sudjelovali u obrani grada, te sudjelovao u mučenjima i ubojstvima.

O sudbini ubijenog dječaka hrvatska javnost je mogla doznati tek po izlasku knjige “Mama, ne vidim nebo” autorice Ani Galović, a koja je po prvi puta donijela detalje o nesretnom Siniši, kao i o brojnoj drugoj djeci Vukovara koja su dijelila njegovu sudbinu.

Okrivljenik, koji ima hrvatsko i kanadsko državljanstvo, u istražnom je zatvoru zbog opasnosti od bijega.

 

Povezani članci

1 Komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button