Vijesti

Osnovna škola fra Pavla Vučkovića – „generator” mladih programera

Osnovna škola fra Pavla Vučkovića jedna je od škola s područja Splitsko-dalmatinske županije u kojoj se provodi najveća škola programiranja u Hrvatskoj EDIT CodeSchool gdje se učenici upoznaju s primijenjenim programiranjem i umjetnom inteligencijom. Polaznici osnovnih škola ove su se godine upoznali s razvojem inteligentnih web aplikacija te su na taj način naučili osnove umjetne inteligencije korištenjem neuronskih mreža i računalnog vida. Programira se u jezicima: Javascript, HTML i CSS. U konačnici, na temelju naučenog, učenici programiraju vlastiti projekt gdje korištenjem prethodno usvojenih znanja rade inteligentne web aplikacije koje su sposobne same donositi odluke, najčešće za prepoznavanje objekata na slici. Uspješnost u izradi i opipljivi rezultat rada učenike motivira za daljnja postignuća.

Angažman škole u projektu prepoznala je i Hrvatska radiotelevizija koja je 5. travnja 2022. uživo emitirala prilog iz školske učionice u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska”. Učenici 6., 7. i 8. razreda s učiteljem informatike Boškom Lišnićem predstavili su neke od svojih aplikacija, a snimanju je prisustvovao i Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, koji je istaknuo da je cilj projekta približiti napredne tehnologije djeci u što ranijem uzrastu.

Učenici i roditelji izrazito su zadovoljni jer ih prilika za sudjelovanje u ovakvom tipu projekta osnažuje i omogućuje im da već u osnovnoškolskom uzrastu procijene koji bi mogao biti njihov daljnji put.

Članak HRT-a o ovome projektu i videoisječak iz emisije „Dobro jutro, Hrvatska” možete pogledati na POVEZNICI.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button