Politika

Osvrt GO HDZ-a Sinj na 4. sjednicu Gradskog vijeća

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo u cijelosti:

Jučer, 25.listopada 2021. godine održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja. Uz činjenicu da je gradonačelnik Bulj, bježeći po tko zna koji put od odgovornosti, povukao s dnevnog reda one krucijalne točke koje se tiču prostorno planske dokumentacije i o čijem usvajanju ovise mnogi naši sugrađani i poduzetnici, sjednica Gradskog vijeća će ostati upamćena po nezabilježenom pokušaju obmane i podvale od strane gradonačelnika Bulja.

Naime gradonačelnik Bulj, gradskim vijećnicima uputio je na usvajanje prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina na području Grada Sinja, obrazlažući navedeno zakonskim izmjenama temeljem kojih je za donošenje takve odluke nadležna Skupština Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o., a koja je taj akt i donijela s danom njegove primjene 23. lipnja 2021. godine.

Ništa tu ne bi bilo sporno da Odluka o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina na području Grada Sinja nije prestala važiti 31.12.2020. godine, a u donošenju takve odluke sudjelovao je i Miro Bulj kao gradski vijećnik. Međutim, ključna stvar koju je gradonačelnik Bulj s ovim prijedlogom pokušao prikriti i ozakoniti je činjenica da je građanima Sinja od 01. siječnja do 23. lipnja 2021.g. nezakonito i bez pravnog osnova naplaćivana naknada od 1 kn po kubiku potrošene vode. Sve to jučer je na sjednici Vijeća iznio predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Sinj i zatražio od gradonačelnika Bulja da se građani Sinja obeštete za nezakonito im naplaćene iznose naknade za razvoj, plaćene kroz račune za vodu.
Gradonačelniče Bulj, vratite nezakonito naplaćen novac građanima Sinja!

I da, ovo priopćenje ćemo iskoristiti da ukažemo na još jednu nezakonitost gradonačelnika Bulja. Naime, člankom 15. stavak 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano je da članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave, dakle Gradsko vijeće. U tom smislu Povjerenstvo za sukob interesa dana 25. svibnja 2021. godine temeljem tog članka zakona donijelo je Smjernicu i Uputu dužnosnicima pa tako i gradonačelniku Bulju, da su odluke o imenovanju članova upravnih tijela i nadzornih odbora obvezni donijeti uz prethodni prijedlog Gradskog vijeća.
Zakonska odredba je u potpunosti jasna, što znači da je gradonačelnik Bulj koji je jednostrano imenovao članove nadzornih odbora i skupština bez prethodnog prijedloga gradskog vijeća, prekršio odredbe zakona i nalazi se u sukobu interesa, a što ćemo kao politička stranka i prijaviti Povjerenstvu.
Još više žalosti da je gradonačelnik Bulj, osim što je prekršio Zakon, već na prvoj stepenici izigrao građane i najavljivana predizborna obećanja kojih su mu bila puna usta u izbornoj promidžbi, obećanja o transparentnosti, otvorenosti, i nažalost najvećoj prevari – „ agendi o jednakim šansama za sve“.
Dakle, ne samo da nije proveo javne natječaje za članove skupština i nadzornih odbora, kako bi omogućio te pompozno najavljivane „jednake šanse za sve“, odnosno omogućio svim građanima da se jave na natječaj (primjera ima od Splita, Zagreba do niza drugih gradova), nego nije imao vremena čekati i provesti zakonitu proceduru u namjeri da što prije na teret proračunskih obveznika, građana Sinja, nezakonito financijski nagradi suradnike i pomagače s netom okončanih lokalnih izbora.

I na kraju ne možemo da ne spomenemo aktualnu situaciju u kojoj se nalaze sinjske sportske perjanice, Košarkaški klub Alkar i Nogometni klub Junak.
Nakon lokalnih izbora, pod paskom politike, iz reda Mosta na čelna mjesta predsjednika uprave ta za Sinj dva najvažnija sportska kolektiva, gradonačelnik Bulj postavio je ljude od svog najvećeg povjerenja, dogradonačelnika Bobetu za predsjednika uprave KK Alkar a Franu Boku za predsjednika uprave NK Junak.
Od 18 klubova koji se natječu u 3. HNL NK Junak se trenutno nalazi na 13. mjestu, dok je KK Alkar Sinj uvjerljivo zadnji.
Žalosnije od trenutnih i poraznih sportskih rezultata, ipak je činjenica da u ta dva sportska kolektiva nažalost nema mjesta za sinjsku dicu. Tako je na utakmici Junaka protiv Sloge koja se odigrala 03.10 u prvih 11 bilo mjesta bilo za samo dvojicu igrača iz Sinja. Slično je bilo iduće kolo protiv Vodica u Sinju kada su u prvih 11 startala 4 sinjskih igrača. Još gora situacija je u KK Alkar gdje sinjska dica igraju po cijeloj Dalmaciji i Hrvatskoj, a u Alkara za njih nema mjesta jer na njihovo mjesto dolaze inozemni i iz drugih krajeva Hrvatske, skupo plaćeni, a manje kvalitetni igrači, koji nemaju strasti i ljubavi prema bojama tih klubova.
Gradonačelniče Bulj, dajte prigodu sinjskoj dici da se bore za sinjske sportske brendove i vjerujte rezultat neće izostati, a ako i izostane Sinjani će to puno lakše prihvatiti i zdušno će bodriti sinjsku mladost.
Očito je i svakom jasno da se predsjednici Junaka i Alkara nisu pokazali kompetentnim odgovoriti izazovima vođenja ta za Sinj dva prevažna sportska kolektiva, te se nadamo da ćete imati političke hrabrosti i odgovornosti pa maknuti politiku iz sporta, a na ta mjesta postaviti stručne i kompetentne ljude.

S poštovanjem!

GO HDZ-a SINJ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button