Vijesti

Osvrt na turističku sezonu u prvih osam mjeseci 2019. na području grada Sinja

Prema podatcima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima za razdoblje od 1. siječnja do 01. rujna, u 58 registriranih objekat (1 hotel, 1 hostel i 56 privatna smještajna objekata: apartmani, vile i kuće za odmor) u gradu Sinju boravilo je 3.239 domaćih i 5.379 strana turista koji  su ostvarili 19.156 noćenja. Time je postignut porast u odnosu na  isto razdoblje prošle godine od 8.97 %. Prosječna popunjenost po krevetima je na razini prošlogodišnjih te iznosi 20,39 %. Prema strukturi gostiju najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, a od stranih gostiju najbrojniji su Korejanci, zatim Nijemci, Kinezi, Grci, Rumunji, Poljaci,Francuzi, Nizozemci, Britanci…

Iz navedenih podataka razvidno je da gosti na području grada Sinja borave u prosjeku dva dana, dok u kućama za odmor na području grada Sinja, u destinaciji ostaju u prosjeku šest dana. Ovi podatci govore o razvoju ruralnog turizma, ali i mijenjanju navika gostiju koji sve više žele istražiti destinaciju u koju dolaze, upoznati se s njenom tradicijom i svime što ona može pružiti.

Pored navedenih podataka o ostvarenim dolascima i noćenjima na području grada Sinja, moramo istaknuti i impresivne brojke dnevnih dolazaka turista.

U broju mjerljivih dnevnih dolazaka ističu se i podatci Muzeja Sinjske alke koji bilježi više od 100.000 posjetitelja, te se nadamo da ćemo u 2020. brojke dodatno povećati otvorenjem obnovljenog Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

Prema podatcima sustava eVisitor, turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima za vrijeme održavanja Alkarskih svečanosti i proslave blagdana Velike Gospe u razdoblju od 02. do 16. kolovoza u 58 registrirana objekta (1 hotel, 1 hostel i 56 privatna smještajna objekata: apartmani, vile i kuće za odmor) u gradu Sinju boravilo je 1.189 turista koji su ostvarili 2.991 noćenje. Time je postignut porast u odnosu na  isto razdoblje prošle godine od 10,37 % u noćenjima. Prosječna popunjenost po krevetima iznosi 51,26 %.

Sudeći po trenutnim rezervacijama smještaja, ali i po nastavku trenda otvaranja novih smještajnih objekata na području grada Sinja prognoze za nastavak turističke 2019. kao i 2020., također su optimistične.

Turistička zajednica grada Sinja, radi prema usvojenom Planu i programu rada Turističke zajednice grada Sinja za 2019.  a koji se temelji na programu promocije turističke ponude, inicijativama i aktivnostima tijela turističke zajednice (koji se biraju sukladno Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma na snazi do 31.12.2019. N.N. 152/08, i podzakonskim aktima proizašlim iz istog) , operativnom radu Turističkog ureda koji zapošljava dva djelatnika. Pored redovitog praćenja i povećanja cjelokupnog turističkog prometa, kreira nove turističke proizvode, osmišljava i provodi promotivne aktivnosti uz valorizaciju očuvanog prirodnog okoliša, njegove zaštite i unapređenja svijesti o funkciji turizma te doprinosi poboljšanju i unapređenju turističke infrastrukture koja će se do kraja 2019. biti vidljiva u dovršenju šetnice Pavića nebesa, uređenja gradskog parka kroz projekt  Park znanosti, uređenja stijene za slobodno penjanje u Glavicama,  postavljanje turističke signalizacije za privatne iznajmljivače. Također dovršiti će se turistički vodič Kroz Svetište Gospe Sinjske koji se izdaje u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske te karta Grada Sinja sa kartama općina Dicmo, Hrvace i Otok, te se nastavlja suradnja sa domaćim i stranim novinarima a sve u svrhu bolje vidljivosti i promocije turističke destinacije.

Svim djelatnicima u turizmu želimo uspješan nastavak turističke sezone i što bolje rezultate na kraju iste!

S poštovanjem,

Monika Vrgoč

Direktorica turističkog ureda

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button