Kultura

Osvrt savjetnice gradonačelnika Grada Sinja Božena Romac na sinoćnju proslavu 90. obljetnice rođenja akademskog kipara Stipe Sikirice

Savjetnica gradonačelnika Grada Sinja Božena Romac na svom facebook profilu osvrnula se na sinoćnju proslavu 90. obljetnice rođenja akademskog kipara Stipe Sikirice.

Sinoć smo proslavili 90 godina života čovjeka koji je svoj cjelokupan umjetnički opus darovao Sinjanima. Nije naodmet reći da je ovaj učenik slavnog Vanje Radauša dva puta bio dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, osnivač Akademije u Širokom brijegu, dekan u osnivanju te jedan od najvećih kipara u našoj zemlji.
Sve svoje godine rada, umjetničkog stvaranja i ljubavi koju je pretočio u djela darovao je upravo nama – Sinjanima.
Mi mu se, zauzvrat, divimo na način da se hvalimo njegovim skulpturama, dičimo se Alkarem na Biljegu, pijemo vodu sa Luce ” Na izvoru”, a nema onoga tko bar jednom nije rukom prešao preko vratnica crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.
Ostali radovi smješteni su u Galeriji Sikirica. Većina naših sugrađana možda nikada nije ni posjetila Galeriju, iako se upravo u njoj može doživjeti punina ljubavi ovoga umjetnika prema svojim korjenima, prijateljima i životu općenito.
Grad Sinj umjetniku se oduživao na “peci bokune” i bez strasti da ovaj biser postavi na mjesto koje mu pripada.
Već 15 godina Galerija Sikirica okuplja i pokušava zainteresirati javnost za svoje postojanje, uključiti i ostala Sikiričina djela i infiltrirati ih u “bilo” grada.
Djela Stipe Sikirice nema potrebe nametati sinjskom čovjeku, svaka osoba iz našega kraja jednostavno se identificira sa skulpturama i prirodno ih može predstavljati kao svoje.
Jednostavnost protkana hrabrošću, ljubavlju i sentimentom za rodnim krajem Sipi Sikirici daje dodatnu vrijednost i šarm koji smo svi dužni cijeniti, ali mu i zahvaliti, ne samo što je oplemenio naš grad svojim djelima nego što nam je pokazao kako biti nesebičan i kako širokogrudno dijeliti svoj rad i dušu mjestu koje smatramo svojim.
Svi mi koji cijenimo njegove radove moramo istaknuti važnost i vrijednost Stipe Sikirice, a njegovo blago čuvati kao biserje.
Možda ćemo najbolje shvatiti Stipinu vrijednost ako stanemo pored kipa Alkara i sjetimo se kako je, namjerno pišem, osoba koja nije rođeni Sinjanin, izradila jednu od identitetskih točaka Alke i Sinja i nesebično ga podijelila sa svima, a ne samo s nekima.
Nemojmo zaboraviti da su djela našeg umjetnika još uvijek u podstanarstvu koji Grad skupo plaća, nemojmo zaboraviti da ima i onih kojima nije milo što je napokon Stipina kuća u Sinju postala muzej i onih kojima smeta isticanje imena Stipe Sikirice i Galerije.
Vjerujem da ćemo naći snage i izboriti se da ovom jedinstvenom umjetniku Sinja i Cetinske krajine ne operiramo dušu nego ga stavimo na mjesto koje mu prirodno pripada.
Stipe, hvala za sve što si nama Sinjanima ostavio!
Sretan ti rođendan i da sljedeću veliku obljetnicu proslavimo u kući koju vam je Sinj namijenio. Živio!

Povezani članci

Back to top button