Vijesti

Otkrivena bista dr. Mrka Veselice

U organizaciji Grada Sinja, danas 11. listopada 2019.g. na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju s početkom u 11:00 sati upriličila se svečanost otkrivanja biste dr. sc. Marka Veselice.

Marko Veselica (1936. – 2017.) bio je istaknuti Sinjanin, hrvatski rodoljub i intelektualac, ugledni ekonomist i političar, član vodstva Matice hrvatske i jedan od najistaknutijih sudionika Hrvatskog proljeća te važni disident u  komunističkoj Jugoslaviji zbog čega je bio i dugogodišnji uznik u komunističkim zatvorima.

Svojim ustrajnim promicanjem ideje o samostalnosti Hrvatske, demokracije i tržišne ekonomije u teškim vremenima neumorno je gradio put prema hrvatskoj neovisnosti. Veselica će, prema mišljenju mnogih, ostati zapamćen kao čovjek nesvakidašnje osobnosti, energije i predanosti kojom je doprinosio hrvatskoj politici, političkoj i gospodarskoj misli te stvaranju slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske, čime je u hrvatskoj modernoj povijesti ostavio trajan i neizbrisiv trag.

Grad Sinj mu je 1998. godine dodijelio nagradu za životno djelo, a nedugo nakon njegove smrti, u znak zahvale i sjećanja na lik i djelo dr. sc. Marka Veselice, Gradsko vijeće Grada Sinja dana 26. veljače 2018. godine donijelo je Odluku o postavljanju njegove biste u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca.

 Veselica je bio član VAD-a od 1991. godine, a od 1994. do 1996. godine i član Časnog alkarskog suda.

Svečanosti otkrivanja biste dr. Marku Veselici su prisustvovali, supruga Marka Veselice, Božena Veselica i njihove kćeri s obiteljima, predsjednik Vlade RH mr.sc. Andrej Plenković, Izaslanici predsjednice RH i predsjednika Sabora RH, dožupan Luka Brčić i Ante Sanader, ministri i saborski zastupnici, predstavnici VAD-a na čelu s vovjodom Boškom Ramljakom i Stipom Jukićem te građani.

Povezani članci

3 Komentara

  1. E moj Marko Veselica većina ovih šta su došli gledat otkrivanje tvoje biste su te pljuvali i bižali od tebe od 1971 do 1995.g. I sad bi oni Jugoslaviju da im se pruži prilika.

  2. Otac Marka Veselice je poginuo kao partizan oslobađajući Knin. Neka im je obojici vječna slava i hvala. Vaše Glavice se ponose s vama.

  3. Miro Bulj i cila svita su kidali Markove plakate, a sada se busaju u njegovo hrvatstvo i njegovu kalvariju, al zna onaj gori na nebu kakvi ste bili…

    7
    3
Back to top button