Kultura

Otvorena izložba “17:16”, Neli Ružić u Galeriji Sikirica

Sinoć je u Galeriji Sikirica otvorena izložba splitske umjetnice Neli Ružić pod nazivom “17:16”. Izložba se sastoji od dva tematski isprepleten i povezana dijela. Jedan dio izložbe obuhvaća radove koji se bave problematikom nekadašnje sinjske tvornice, Dalmatinka te malih ljudskih sudbina koje se uz istu vežu. Riječ je o radovima pod nazivom Ana (2019, Sinj) i Do konca (2019, Sinj). Navedenim radovima Neli Ružić uvodi pitanje Dalmatinke u umjetnički diskurs, a male životne priče koje se uz nju vežu umjetničkom praksom čuva od zaborava. Referirajući se na naziv izložbe, kustosica Dragana Modrić ističe kako su svi satovi u Dalmatinci stali u 17:16, ali kako je to i vrijeme kada je otpočelo kritičko promišljanje što ostavlja proctor za optimizam.

Foto ambijent Kemijska čistionica Galeb (1996./1998., Split) i rad Četka (2005, Ciudad de México) bave se kompleksnom društveno-političkom temom postratne revizije povijesti.  Dokumentiranjem servisa za čišćenje odjeće tijekom kasnih devedesetih Neli progovara o širem političkom kontekstu  povijesnog “čišćenja” koji se na razne načine odražava na kolektivnu memoriju. Video radovi Crvena šuma (2012, Ciudad de Mexico) i Ploča/dvije planine  (2016, Split) progovaraju o intimnoj obiteljskoj situaciji u kontekstu posttranzicije društva. Radom Crvena Šuma umjetnica se iz pozicije migrantice suočava s bolnom prošlošću svoje zemlje, dok video radom Ploča/ divije planine govori o odnosu malih sudbina i velikih ideologija putem intimne priče o svom stricu Miljenku koji je tijekom Drugoga Svjetskog rata ubijen na Mosoru.

Izložba je dio jesenskog programa u Galeriji Sikirica pod nazivom “Jesenjarenje” i možete je pogledati svakim radnim danom do 28. studenog 2019. Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirana stručna vodstva za sve zainteresirane građane isto kao I razgovor s umjetnicom te promocija popratnog kataloga.

Povezani članci

Back to top button