Kultura

Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-vim listama’ u Alkarskim dvorima

U Alkarskim dvorima sinoć 19. rujna je otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-vim listama’ Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Etnografskog muzeja Zagreb.

Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture i u organizaciji i provedbi Etnografskog muzeja Zagreb, a autorice su muzejska savjetnica dr. sc. Iris Biškupić Bašić i dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Broj hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-vim popisima raste, pa ih je do danas uvršteno trinaest na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, jedno na Listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita i jedno u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvrštena je i Sinjska alka, viteški turnir u Sinju. Izložbi je nazočio i vojvoda Boško Ramljak.

Ovom izložbom i UNESCO-vim priznanjem prikazuje se samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske, ali i na taj način se želi cjelokupnu društvenu zajednicu potaknuti na daljnje njegovanje i čuvanje te prenošenje naslijeđene baštine.

Izložba je do sada bila postavljena u muzejima i galerijama diljem Hrvatske i svijeta, a publici Sinja u Muzeju Sinjske alke (u prostoru na prvom katu Alkarskih dvora) biti će predstavljena od 19. rujna do 28. listopada 2018.

Nažalost na ovakvom iznimnom kulturnom događaju nisu se udostojili prisustvovati predstavnici izvršne vlasti, gradonačelnica Kristina Križanac ili dogradonačelnici Zlatko Ugrin i Denis Glavan.

 

Povezani članci

Back to top button