TemeVijesti

Ovo su kazne za nepoštivanje mjera – sežu do 40.000 kuna

Na sjednici Vlade, koju premijer Andrej Plenković, zbog samoizolacije vodi online, ministar zdravstva Vili Beroš, predstavio je izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Naveo je kako se ovim zakonom propisuju nove sigurnosne mjere za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti. Zakonom je propisana obveza pravilnog nošenja maski, zabrana ili ograničenje javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja.

Nadzor nad provedbom sigurnosnih mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Zakonom se propisuje novčana kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisnih zakonom. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalni djelatnost propisuje se novčana kazna od 5.000 do 10.000 kuna za nepridržavanje mjera propisanih zakonom. Za fizičke osobe propisuje se novčana kazna od 500 kuna (za nenošenje maski). Za vlasnika odnosno posjednika posjeda kazna od 5000 do 10.000 kuna pripisana je ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona – naveo je Beroš.

Napomenu je kako se naplata kazni usklađuje s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

  • Nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban – poručio je Plenković prenosi 24 sata.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button