Kultura

Petak – Noć muzeja u Muzeju Sinjske alke

U petak 26. siječnja u Muzeju Sinjske alke održat će se bogat i zanimljiv program Noći muzeja.

Od 18:00 do 19:00

Penjačevi zapisi – Put do najviših vrhova svijeta, Stipe Božić

Penjačevi zapisi, nova, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi. Neki od tih događaja prikazani su opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji, ali u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim
talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski.

Od 19:10 do 19:30

Glazbeni program Glazbena škola Jakova Gotovca Sinj

 

  1. Luka Đapić 2.razred ogš – gitara

nastavnik: Natan Zlodre, prof.

program: L.Brouwer: Etida br.5

V.Samboliček:Preludij

C.Negri: Spagnoletto

 

  1. Ante Šimundža 4.razred ogš – gitara

nastavnik: Natan Zlodre, prof.

program: J.S.Bach: Preludij, BWV 1007

V.Samboliček: Menuet

 

  1. Klara Ivandić i Tina Krstić 1.razred sgš – duo violina

nastavnik: Iskra Voltolini, prof.

program:J.F.Mazas: 12 duet op.38 br.2 Allegro moderato

 

Od 19:30 do 20:00

Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni

Pitanje kulturnoga identiteta stavljeno je u fokus projekta Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Etnografskog muzeja Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni te je oblikovan koncept od dvanaest lokaliteta – svojevrsnih predstavnika različitih područja naše domovine – odabranih prema ključu kulturnih dobara koja su upisana na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, odnosno na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Tako je svoje „mjesto“ u ovoj lijepoj priči o kulturnom identitetu našlo 12 lokaliteta: Gradište, Gajić, Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Đurđevac, Marija Bistrica, Otočac (Kuterevo), Hum, Betina, Sinj, Konavle sa svojim kulturnim dobrima: Umijeće šaranja tikvica na području Slavo – nije, Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina naselja Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o picokima, Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske); Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka (UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva). Pažljivom promatraču neće promaknuti ni prepoznatljivi detalji koji se odnose na umijeće izrade tradicijskih ženskih frizura s područja Slavonije, Baranje i Srijema, umijeće suhozidne gradnje ili pak tradicijsko umijeće svilogojstva i DJECA OKO NAS – TO JE NAŠE, NA TO SMO PONOSNI svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana, kao ni kolorističke vizure glavnoga grada ili nadaleko poznatog Utočišta za medvjede u Kuterevu u Lici. Projekt je realizirao tim Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske te zajedno s fotografom Sašom Pjanićem i stručnjacima Etnografskog muzeja okupljen je veliki broj terenskih suradnika – iz muzeja (Muzej Grada Đurđevca, Kurija Bedeković (Muzej Turopolja), Muzej Gacke, Museum of Hum AurA, Muzej Sinjske alke, Muzej betinske brodogradnje, Zavičajni muzej Konavala, Galerija Klovićevi dvori Zagreb (Kula Lotrščak), zatim tradicijski obrtnici-nositelji znaka Obrt s tradicijom Hrvatske obrtničke komore i pojedinci koji stvaraju u okviru registrirane kućne radinosti, kao i djelatnici i poduzetnici u turizmu, folklorne skupine i zaljubljenici u zavičajnu baštinu. Odabir mjesta, sudionika, kompozicije, odjeće (narodna nošnja ili suvremena odjeća), rekvizita i svih drugih detalja prepušteni su nadahnuću umjetnika-fotografa, uz kreativni doprinos terenskih suradnika i same djece koja su fotografirana. Tako su nastale zanimljive i živopisne snimke (fotografije) na kojima se isprepliću prošlost i sadašnjost, te koje, na neki način, predstavljaju Hrvatsku u malom poput svojevrsne lepeze bogatstva i raznolikosti kulturno-povijesnoga naslijeđa i prirodnih ljepota pojedinih krajeva.

 

Od 19:30 do 21:00

Glazbeni program Ženska klapa Cetinjanke i Muška klapa Cetinjani

Od 20:00 do 20:45

Čitajmo u Muzeju: Tragač i Zla zaborav, Melani Glavinić

Priča ”Tragač i Zla zaborav” nastala je inspiriana postavom Muzeja Sinjske alke. Priča započinje kada dječak Ante, zajedno s tetom i rođakom Markom posjećuje Muzej. Jedan od lutaka iz alkarske povorke oživi i povede Antu u veliku potragu. Od sinjskog polja gdje Ante upoznaje starog alkara, barba Nikolu, zatim krojačicu Vinku i namještača alke Joku, a sve kako bi Muzeju vratili što mu pripada… jer Zla zaborav vreba iz kuta i polako briše sjećanja na baštinu i kulturu ovog kraja. Kako je Ante postao Tragač? Zašto je lutak dobio ime Bobi? Što je sve nestalo iz muzeja te zašto je Ante neobičan dječak?

U šetnji muzejom i upoznajući postav, djeca će čuti priču ”Tragač i Zla zaborav” iz zbirke ”Skupljači priča”. Iako je priča čista fikcija, ukazuje na važnost očuvanja baštine, ali i odnosa mladih jedni prema drugima.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button