Vijesti

Peticija za ulicu dr​.​sc. Vladimira Veselice predana Gradu Sinju

“Peticija za dobivanje ulice za dr.sc. Vladimira Veselicu, poznatog hrvatskog intelektualca, hrvatskog proljećara, ekonomiste i rođenog Sinjana, proteklih dana poslana je na Gradsko vijeće Grada Sinja na daljnje postupanje. Vjerujemo da će Gradsko vijeće podržati ovu inicijativu i u narednom razdoblju razmotriti zahtjev da hrvatski intelektualac prof.dr.sc.Vladimir Veselica dobije ulicu u svom rodnom Gradu. Peticiju je podržalo više stotina građanki i građana, brojni intelektualci, sportaši, osobe iz kulturnog života i građani Sinja i Cetinsko sinjske krajine”

Pogled na životni put dr.sc. Vladimira Veselice, od djetinjstva u Glavicama Gornjim, gubitka oca u vihorima drugog svjetskog rata, odlazak na studij čuvenom “sinjskom rerom” do Splita pa do Zagreba 1957., njegov briljanti put kroz studij, kasnije magistar u Francuskoj sa samo 24. godine, te doktorat s 31. iz područja ekonomske znanosti, imenovanja s dekana sa samo 32. godine Fakulteta za vanjsku trgovinu 1970., sudjelovanje u hrvatskom proljeću kao jedan od ključnih figura gdje ga sam Tito i Bakarić označavaju kao državnog neprijatelja broj 2. krajem 1971., odmah do brata mu dr.sc. Marka Veselica.
Nakon pada hrvatskog proljeća gubi sva građanska prava, putovnicu, posao, godinama i bez posla, nosi časno prezime i dijelu na slobodi sudbinu svoga brata Marka koji kao prvooptuženi završava u zatvoru i postaje simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku.

Nakon prvih višestranačkih izbora dr.sc. Vladimir Veselica je izabran u prvi višestranački Hrvatski Sabor 30.05.1990. a u vihoru Domovinskog rata postaje ministar u Vladi demokratskog jedinstva 1991.-1992.
Priznanjem RH od suverenih država Europe i svijeta dr.sc. Vladimir Veselica vraća se na Ekonomski fakultet kao redovni profesor, jedno vrijeme zamjenik dekana, predsjednik je Hrvatskog društva ekonomista u  od osnivanja 1993. do sredine 2000. tih.
Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova, knjiga “Globalizacija i nova ekonomija” nominirana je 2007. za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Iako mediji, televizija općenito ignoriraju njegovo djelovanje u samostalnoj  RH kao i njegovog brata dr.sc Marka Veselica ipak dobila određenju društvenu valorizaciju za života:
Spomenica Domovinskog rata 1990. – 1992.
Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića
1997.: Državna nagrada za znanost za knjigu Financijski sustav u ekonomiji
2006.: Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića,
i nakon smrti, (umro je  11.12.2013. u Zagrebu ) 4

Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button