Vijesti

Peticija za ulicu dr​.​sc. Vladimira Veselice u gradu Sinju

” Ovime Vas pozivamo da potpišete ovu peticiju za imenovanje ulice u gradu Sinju imenom dr.sc. Vladimira Veselice (Sinj, Glavice Gornje 23.01.1938,. 11.12.2013. Zagreb), istaknutog hrvatskog intelektualca, ekonomiste, hrvatskog proljećara i uz brata dr.sc. Marka Veselicu jednom od ključnih figura hrvatskog proljeća i demokratskih promjena u RH.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Pogled na životni put dr.sc. Vladimira Veselice, od djetinjstva u Glavicama Gornjim, gubitka oca u vihorima drugog svjetskog rata, odlazak na studij čuvenom “sinjskom rerom” do Splita pa do Zagreba 1957., njegov briljanti put kroz studij, kasnije magister u Francuskoj sa samo 24. godine, te doktorat s 31. iz područja ekonomske znanosti, imenovanja s dekana sa samo 32. godine Fakulteta za vanjsku trgovinu 1970., sudjelovanje u hrvatskom proljeću kao jedan od ključnih figura gdje ga sam Tito i Bakarić označavaju kao državnog neprijatelja broj 2. krajem 1971., odmah do brata mu dr.sc. Marka Veselica.
Nakon pada hrvatskog proljeća gubi sva građanska prava, putovnicu, posao, godinama i bez posla, nosi časno prezime i dijelu na slobodi sudbinu svoga brata Marka koji kao prvooptuženi završava u zatvoru i postaje simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku.

Nakon prvih višestranačkih izbora dr.sc. Vladimir Veselica je izabran u prvi višestranački Hrvatski Sabor 30.05.1990. a u vihoru Domovinskog rata postaje ministar u Vladi demokratskog jedinstva 1991.-1992.
Priznanjem RH od suverenih država Europe i svijeta dr.sc. Vladimir Veselica vraća se na Ekonomski fakultet kao redovni profesor, jedno vrijeme zamjenik dekana, predsjednik je Hrvatskog društva ekonomista u  od osnivanja 1993. do sredine 2000. tih.
Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova, knjiga “Globalizacija i nova ekonomija” nominirana je 2007. za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Iako mediji, televizija općenito ignoriraju njegovo djelovanje u samostalnoj  RH kao i njegovog brata dr.sc Marka Veselica ipak dobila određenju društvenu valorizaciju za života:
Spomenica Domovinskog rata 1990. – 1992.
Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića
1997.: Državna nagrada za znanost za knjigu Financijski sustav u ekonomiji
2006.: Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića,
i nakon smrti, (umro je  11.12.2013. u Zagrebu ) 4

Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

Smatramo da cijeli život dr.sc. Vladimira Veselice, kao ljubav prema rodnom zavičaju, Gradu Sinju, rodnim Glavicama, zaslužuje valorizaciju i tako da dobije u svom rodnom kraju trajni znamen, odnosno ulicu “

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button